Trendig

Hur raknas ATP ut?

Hur räknas ATP ut?

Om du är gift, har 30 år med pensionspoäng och tar ut eller tog ut din pension vid 65 års ålder beräknas de två beloppen så här:

  • Det första beloppet är 60 procent av din medelpoäng multiplicerat med prisbasbeloppet.
  • Det andra beloppet är 78,5 procent av prisbasbeloppet om du är gift.

Vad mäter ATP?

ATP-mätare används ofta i branscher med egenkontroll där rengöring är en viktig del i hygienkontroll och kvalitetssäkring. ATP-mätning kompletterar visuella kontroller genom att detektera osynlig kontaminering på cellnivå. Med hjälp av en ATP-mätare kan man kvantitativt mäta om rengöringen fungerar som avsett.

Hur länge har man ATP?

Tilläggspension/ATP Tilläggspension är den del av pensionen som betalas ut utöver folkpension i ATP-systemet. Det behövs 30 år med ATP-poäng för att få full tilläggspension. Då räknas ålderspension ut efter de ATP-poäng du har tjänat in under dina 15 bästa år.

När slutade ATP?

ATP-systemet upphörde 2002. För dem som är födda 1937 eller tidigare har ATP-pensionen och folkpensionen ersatts av tilläggspension. De som är födda 1938—53 får en del av sin ålderspension som tilläggspension.

Vad ingår i inkomstgrundad pension?

Med inkomstgrundad pension menas här inkomstpension och tilläggspension. Din premiepension påverkar inte inkomstpensionstillägget. Men inkomstpensionen som används i beräkningen för inkomstpensionstillägget inkluderar ett värde motsvarande premiepensionen.

När bytte Sverige pensionssystem?

Gruppen presenterade 1994 ett principförslag till ett reformerat ålderspensionssystem som antogs av riksdagen samma år. Under åren 1994-1998 arbetades den detaljerade lagstiftningen fram och den allmänna pensionen trädde i kraft 1999.

När gjorde man om pensionssystemet?

1994 fattade riksdagen ett principbeslut om ett nytt pensionssystem, ett beslut som sedan stadfästes 1998. Beslutet fattades i stor enighet och ersatte det 35-åriga systemet med folkpension och allmän tilläggspension, ATP.

Vad är inkomstgrundad ålderspension?

Inkomstgrundad ålderspension är en del av den allmänna pensionen. Inkomstgrundad ålderspension är pensionsgrundande inkomst plus eventuellt pensionsgrundande belopp. Inkomstgrundad ålderspension består av inkomstpension, premiepension och tilläggspension.

Share this post