Blogga

Vad har ozon for egenskap?

Vad har ozon för egenskap?

I naturen är ozon den gas som skyddar allt levande på jorden från solens skadliga ultravioletta strålar (UV-strålar). Ozon är en färglös gas som bildas naturligt i atmosfären. Kemiskt består ozon av tre syreatomer med den kemiska beteckningen O3. Ozonmolekylen är kortlivad och reagerar lätt med andra kemiska ämnen.

Hur påverkar marknära ozon människor och andra organismer?

Höga ozonhalter påverkar människors hälsa negativt bland annat genom irritation av ögon och slemhinnor. De kan också orsaka inflammation i luftvägarna. En ökning av korttidshalten av ozon ökar antalet sjukhusinläggningar i luftvägssjukdomar, påverkan på graviditetsutfall samt ökar dödligheten i befolkningen som helhet.

Hur mäter man ozon?

Instrument på ballonger och flygplan. En mer direkt metod att mäta ozon är att skicka upp ballonger eller flygplan som bär på instrument, som direkt kan analysera luftens innehåll av ozon. Detta sker genom att pumpa luft genom instrumentet där antingen kemiska eller optiska metoder används för analysen.

Hur tillverkas ozon?

Ozon bildas när en syremolekyl (två syreatomer som sitter ihop) splittras av UV-strålningen från solen på höga höjder så att de ensamma atomerna kan slå sig samman med hela syremolekyler och bilda ozon (tre syreatomer som sitter ihop).

Vad är farligt med ozon?

Studier visar att ozon även i mycket små koncentrationer är hälsovådligt framför allt under långvarig exponeringstid. Irritation på slemhinnor, luftvägar och andningsorgan samt negativ påverkan på lungfunktionen särskilt hos astmatiker är kända symptom vid ozonexponering på människor.

Vad påverkar marknära ozon?

Kväveoxider och flyktiga organiska ämnen, som till exempel metan och bensen, är orsaker bakom dagens höga halt av marknära ozon. Industrier av olika slag är stora utsläppskällor, men den största föroreningskällan är trafiken. En viktig åtgärd blir därför att minska trafiken och därmed få ner utsläppsnivån.

Hur bildas marknära ozon och hur påverkar det oss?

Marknära ozon bildas genom reaktioner mellan kväveoxider och kolväten med hjälp av solljus. Höga halter av ozon kan ha negativa effekter på både växter och människors hälsa, samt verka korrosivt på kulturföremål och andra fasta material.

Hur mäter man hur ozonet i atmosfären vilken enhet?

Om man samlar allt ozon från atmosfärens yttre gräns ned till jordytan till ett skikt av ren ozongas, vid det tryck och den temperatur som normalt råder där, blir tjockleken 2-5 mm. Denna totala mängd av ozon benämns totalozon och anges i DU (Dobson Unit/ Dobson enhet).

I vilket material bildas ozon?

Ozon bildas naturligt i jordens atmosfär mellan 20 och 30 km över hav (se stratosfär) via den fotokemiska process som inträffar när ultraviolett ljus från solen träffar och delar syrgas (O2) som sedan omformas till fritt syre (O1) och ozon (O3).

Share this post