Allmänning

Varfor Pen-ledare?

Varför Pen-ledare?

Svar: En PEN-ledare är en kombinerad neutral- och skyddsledare och en skyddsledare måste ha kontinuitet såväl elektriskt som funktionsmässigt. Skyddsledaren får inte brytas av att en del av kretsen består av en ledare med en annan funktion.

Hur markeras Pen-ledare?

PEN-ledare är en elektrisk ledare som har en gemensam funktion som skyddsjord (PE, protective earth) och neutralledare (N). En isolerad PEN-ledare ska vara gröngul i hela sin längd med en ljusblå tilläggsmärkning i ändarna.

Hur stor ström går genom Pen-ledaren?

Normal ström i PEN-ledaren är summan av strömmen i L1+L2+L3, vilken är 0 om alla faser är jämt belastade.

Vad kan hända om Pen ledaren i en elcentral lossnar?

Risk 1: Vagabonderande ström Vid ett avbrott i PEN-ledaren kan retur-strömmen inte ta sin naturliga väg tillbaka. Returströmmen söker nya vägar vilket kan leda till vagabonderande ström som medför brandfara. Risk 2: Utsatt del blir spänningsförande Avbrott på PEN-ledaren kan medföra spänningshöjning av utsatta delar.

Varför får man inte gå från TN-S till TN C?

Om en installation från en punkt är utförd med separata skyddsjord- och neutralledare är det inte tillåtet att efter denna punkt förbinda dessa ledare med varandra [3] dvs. det är inte till- låtet att gå från TN-S till TN-C system.

Vad är ett TNC system?

I ett TN-C system (Terra Neutral Combined) är skyddsjord- och neutralledare kombinerad till en PEN-ledare. TN-C består av tre fasledare, L1 – L3 och en PEN-ledare som är gulgrön och har en färgmarkering med blå färg i kabelns båda ändar.

Är det ström i nollan?

I vägguttaget finns två ledningar, en fas där den elektriska spänningen (antalet volt) hela tiden växlar mellan plus och minus, och en nolla som inte har någon spänning alls utan är ansluten till jord. Kopplar man in en lampa i vägguttaget blir den ansluten mellan fasen och nollan.

Share this post