Populära

Nar anvands plan- och bygglagen?

När används plan- och bygglagen?

Plan- och bygglagen reglerar både vad en detaljplan måste innehålla och vad den får innehålla. Vissa regleringar, som markanvändning och genomförandetid, måste finnas med. Andra, som bestämmelser om utformning och placering av byggnader samt markens höjdläge, får regleras när det behövs.

Vad är Egenskapsbestämmelser?

Egenskapsbestämmelser är de bestämmelser som kan användas för att göra marken lämplig för den användning som planeras.

Vad ska finnas med i en detaljplan?

En detaljplan ska bestå av en karta över det område som planen omfattar (plankarta) och de bestämmelser i övrigt som behövs. Av plankartan ska det framgå hur planområdet delas upp för skilda ändamål och vilka bestämmelser som gäller för olika områden.

Måste man följa detaljplan?

Åtgärder som inte är lovpliktiga ska följa detaljplan eller områdesbestämmelser. Åtgärder som inte kräver lov och som avser byggnadsverk, tomter och allmänna platser ska genomföras så att de inte strider mot den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.

Hur regleras tillämpningen av PBL?

Syftet med detaljplanering är att reglera och fastställa en lämplig användning av mark- och vattenområden. Användningen regleras med planbestämmelser.

Vad bestämmer PBL över?

Plan- och bygglagen (PBL) är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Det är bestämmelserna i plan- och bygglagen som reglerar var och hur du får bygga. Den bestämmer hur ett bygglov ges och vilka krav som kan ställas på det som byggs.

Vad menas med Användningsgräns?

Användningsgränser avgränsar områden med olika användningar. Allmänt råd Egenskapsgräns bör anges med linjen: Egenskapsgränser avgränsar områden med egenskapsbestämmelser.

Vad anges i en detaljplan?

Detaljplanen ska redovisa hur mark- och vattenområden inom planområdet får användas. Kommunen ska också bestämma och ange gränserna för vad som är allmän plats, kvartersmark och vattenområde. Utöver allt som en detaljplan ska innehålla finns i lagen bestämmelser om vad detaljplanen dessutom får reglera.

Vad gäller om det inte finns detaljplan?

Utanför områden med detaljplan finns ingen generell byggrätt. Vill du bygga i ett sådant område krävs än mer omfattande utredning, med utgångspunkt från kommunens översiktsplan. Om du vill bygga nytt i ett område som saknar detaljplan, kan det vara lämpligt att först ansöka om förhandsbesked.

Vilka planer finns med och regleras i PBL?

Plan- och bygglagen, (PBL) är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. PBL innehåller bland annat bestämmelser som gör alla kommuner skyldiga att upprätta en översiktsplan för hela kommunen.

Share this post