Allmänning

Varfor anvander man sig av ljus som har vaglangden 850 1300 och 1550 Nm?

Varför använder man sig av ljus som har våglängden 850 1300 och 1550 Nm?

De tre vanligaste våglängderna som används när man sänder och tar emot ljuset i optisk fiber är 850, 1300 och 1550 nm. Detta är för att spridningen, och därmed dämpningen, av ljus är mindre desto längre våglängderna är, samt att dessa våglängder ligger mellan absorptionsbanden, se figur 2.1.

Vad kan du mäta med en OTDR?

OTDR mäter dessa reflexer, dels hur stora dom är, och dels hur lång tid det tagit för att gå från OTDR ut i fibern till ”händelsen” och tillbaka. OTDR räknar sedan ut, dels signalnivån i varje del av fibern och dels avståndet till alla dessa ”händelser”.

Vilka fördelar ger fibernät framför kopparnät i lokala nätverk?

I kopparnät skickas information som elektrisk ström men i fiber så omvandlar man elektriska signaler till ljus som skickas i olika våglängder.

Hur kommer det sig att signalen stannar kvar i fibern och inte passerar ut?

om det regnar eller någon ställer sig i vägen bryts förbindelsen, och även om det inte sker, så sprids ljuset mot luftmolekyler och signalen blir svagare och svagare.

Hur funkar en fiberoptisk kabel?

Fiberoptiken fungerar genom att ljusstrålen inuti kärnan totalreflekteras mot gränsytan till manteln. Således kan ljuset färdas mycket långa sträckor, förutsatt att kärnan är optiskt tätare än manteln och att infallsvinkeln mot mantelytan överstiger gränsvinkeln för totalreflektion.

Vad är Fibermätning?

För att kvalitetssäkra fiberanslutningen kommer en mätning av varje enskild fiber i fibernätet att genomföras. Det som mäts är att signalen är tillräckligt stark hela vägen från nodhuset till mediakonverteraren hemma hos dig. Man använder sig av en metod som kallas OTDR-mätning.

Vad betyder OTDR?

Fibernätets ekolod, OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), är ett ovärderligt verktyg vid felsökning och dokumentation av ett fibernät.

Vilka fördelar och nackdelar finns det hos fiber och koppar nät?

Många fördelar med fiberoptik jämfört med koppar Så som du kan se, det finns en enorm inneboende hastighetsskillnad. Fiberoptisk överföring resulterar i mindre dämpning när det färdas över en lång sträcka. Fiberoptiska kablar upplever mindre signalförlust än kopparkabel, känd som låg dämpning.

Share this post