Blogga

Vad ar sant om svaveldioxid?

Vad är sant om svaveldioxid?

Exponering för svaveldioxid kan ge upphov till bronkit och andra luftvägssjukdomar. Dessutom bidrar svavelutsläpp till försurning av mark, skog och vatten. För att undvika skador på hälsan och miljön finns normvärden för år, dygn och timmar.

Var kommer svaveldioxid från?

Svaveldioxid är en färglös och hostretande gas. Den släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen. Svaveldioxid släpps ut även från naturliga processer såsom vulkanutbrott. Svaveldioxid oxideras i atmosfären och bildar svavelsyra, vilket bidrar till försurning av mark och vatten.

Vad bildas när man förbränner svavel?

Vid förbränning reagerar bränslets svavel med luftens syre och bildar svaveldioxid, SO2. Svaveldioxid oxideras vidare till svavelsyra, antingen genom reaktioner i vätskefas eller genom reaktioner i gasfas.

Vad händer om man eldar svavel?

Eftersom svaveldioxid är en syra blir nederbörden surare ju mer svaveldioxid som bildas och löser sig i vattendropparna. Förbränning av svavelhaltiga bränslen leder därför till försurning. Detta påverkar ekosystem såväl som byggnader och konstföremål som drabbas av korrosion.

Vad är svavel i naturen?

Eftersom svavel förekommer i fri form i naturen har ämnet varit känt sedan forntiden. Svavel omnämns bland annat i Första Moseboken i samband med berättelsen om Sodom och Gomorra.

Vad är svavelkristaller?

Svavel (latin: sulphur) är ett icke-metalliskt grundämne som naturligt förekommer som svavelkristaller med formeln S 8 eller i föreningar med andra grundämnen.

Vad är svavelsyror och deras salter?

Svaveloxosyror och deras salter Svaveloxiderna bildar syror tillsammans med vatten. Svaveldioxid bildar svavelsyrlighet (H 2 SO 3) och svaveltrioxid bildar svavelsyra (H 2 SO 4). Svavelsyrlighetens salter kallas sulfiter och svavelsyrans salter kallas sulfater.

Share this post