Allmänning

Vad raknas som forsok till mordbrand?

Vad räknas som försök till mordbrand?

Mordbrand är ett brott som kräver uppsåt. Är det fråga om en ren olyckshändelse kan detta inte utgöra mordbrand. Startar man en brand genom oaktsamhet är det heller inte fråga om mordbrand däremot kan det bli fråga om andra brottsrubriceringar såsom allmänfarlig vårdslöshet enligt 13:6 BrB.

Hur vanligt är mordbrand?

Studier tyder på att 4,5 % begår mordbrand igen.

Vem utreder mordbrand?

Polisen försöker ta reda på vad som hänt och vad som har orsakat branden. Den tekniska undersökningen genomförs av kriminaltekniker och vid behov i samverkan med räddningstjänstens brandutredare.

Vilka är de objektiva rekvisiten för brottet mordbrand?

Detta orsakade brand med omfattande förstörelse av byggnaden som följd. Högsta domstolen uttalade att för ansvar för mordbrand krävs att den tilltalade haft uppsåt att anlägga brand. Vidare krävs att uppsåtet omfattar att det genom branden uppkommer fara för omfattande förstörelse av annans egendom.

Vad är straffet för försök till mordbrand?

Den som anlägger en brand som innebär fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse ska dömas för mordbrand till fängelse i lägst två och högst åtta år.

Vem utreder brandorsak?

Vi hittar brandorsaken Efter en brand sker en utredning enligt lagen om skydd mot olyckor av räddningstjänsten, även polisen utreder i vissa fall för att utreda om det föreligger något brott. För försäkringsbolag och andra inblandade kan det vara viktigt att ta reda på brandorsaken och brandens förlopp.

När leder polis förundersökning?

Polisen är oftast förundersökningsledare under spaningsskedet, då man utreder vem som kan misstänkas för brottet. När polisen har kommit så långt att någon skäligen kan misstänkas för brottet tar en åklagare över förundersökningsledningen. Vid mindre allvarliga brott är polisen fortsatt förundersökningsledare.

Vad är objektivt rekvisit?

Inom straffrätten används begreppet objektivt rekvisit för att beskriva de delar av ett lagrum som beskriver vad som har hänt i en viss given situation. Att någon dödar en annan människa, är objektiva rekvisit. Det är det faktiska handlandet som en filmkamera kan beskriva.

Share this post