Allmänning

Vilka risker finns det att framfora ett fordon de ovriga arstiderna?

Vilka risker finns det att framföra ett fordon de övriga årstiderna?

Vinter & halkkörning – risker med vinterväglag

  • Underkylt regn. Här kan du lätt tappa greppet om du kör utanför spåren.
  • Snösträngar. Där de flesta åker i körbanan bildas det spår i snön.
  • Snörök.
  • För bred plogning.

Är hårt packad polerad snö bra eller dålig ur Greppsynpunkt?

Packad, eller polerad, snö uppkommer när snö pressas ihop under hårt tryck. Den förekommer ofta i samband med korsningar där många bilar (och lastbilar) står och väntar och sedan accelererar. Packad snö har ungefär samma egenskaper som is, det vill säga greppet är dåligt.

Var är risken för halka störst på vintern?

Vid broar och viadukter är det ofta större risk för halka eftersom kylan kommer både underifrån och uppifrån. Dessa ställen fryser ofta till tidigare än resten av vägen. På skuggiga delar av vägen kan det finnas fläckvis halka. När det är lägre temperatur än +4 grader bör du vara uppmärksam på att det kan bli halt.

Vad är förrädisk situation?

Nationalencyklopedins definition är: ”som är mer komplicerad eller farlig än det verkar”. Genomgång av alternativen: Då vägen är i synbart dåligt skick. – Faran är inte dold eller mer farlig än den verkar vara = inte förrädisk.

Vilka risker finns det med Snösträngar?

Snösträngar. När det snöar och alla fordon kör på samma ställe på körbanan så bildas det spår på körbanan som kallas snösträngar. Kör du utanför dessa spår finns det risk att däcken tappar greppet och halkar.

Vad betyder Tilläggstavlan på bilden?

Vad betyder tilläggstavlan på bilden? ”Tavlan anger riktning till angivelsen på märket. Tavlan är anpassad till förhållandena på platsen.”

I vilket av nedanstående alternativ är störst risk för halt väglag?

Broar och viadukter: Vid broar och viadukter är risken för halka större. Kall luft kyler ner vägbanan både ovan- och underifrån. Vid broar som går över vattendrag är luften fuktig, vilket ökar risken för halka.

Vilken typ av halka kan uppkomma under vintern?

När det är riktigt varmt och soligt så kan tjära tränga upp ur asfalten vilket gör vägen hal. När det regnar efter en tids värmebölja så kan det bildas en hal hinna bestående av damm, avgaser, oljerester och däckavlagringar.

Vad är en snösträng?

Vad är en Fällknivsverkan?

Fällknivsverkan uppstår om bilens hjul bromsas före släpvagnens, exempelvis på halt väglag. Det som händer är att släpvagnen och bilen viker sig som en fällkniv.

Share this post