Ny

Vilken industri dominerar i Sundsvall?

Vilken industri dominerar i Sundsvall?

Industrier. Näringslivet har historiskt dominerats av skogsindustrin och SCA Graphics Sundsvall AB är fortfarande den största privata arbetsgivaren i kommunen med ungefär lika många anställda som Västernorrlands läns landsting, runt 3 000 personer.

Vad ligger i Medelpad?

I östra Medelpad ligger tätorten Sundsvall som är centralort i Sundsvalls kommun och Västernorrlands län och utgör landskapets enda stad. I nordost ligger tätorten Timrå som är centralort i Timrå kommun (och närheten till Sundsvall innebär att Timrå ibland klassificeras som en förort till Sundsvall).

Vilka industrier finns i Sundsvall?

Staden har flera tunga industrier som är påtagliga inslag i stadsbilden i och med närheten till tätorten. Med landets enda aluminiumsmältverk, Kubal, Akzo Nobels fabriker och Ortvikens pappersbruk är Sundsvallsområdet ett av landets mest elströmsintensiva.

Vad är Sundsvall känd för?

Det är skogsindustrin som byggt Sundsvall, om detta råder liten tvekan. 1849 anlades Sveriges första ångsåg i Tunadal norr om stan, och därefter exploderade den industriella skogsindustrin. I dag ägs Tunadal av skogsjätten SCA.

Vad är Medelpads största stad?

Av Norrlands nio landskap har Medelpad den näst minsta ytan, sjätte största folkmängden och näst högsta folktätheten. Största längden i öst-väst är 140 kilometer, och största bredden i nord-syd 90 kilometer….Kommuner 1971–

Nr Kommun Folkmängd
1 Sundsvalls kommun 99 383
2 Timrå kommun 17 923
3 Ånge kommun 9 233

Vad heter den största orten i Medelpad?

Sundsvall är Medelpads största stad och huvudort. Den är Norrlands tredje största stad. I staden har Mitthögskolan ett annex. Sundsvalls hamn är djup och skyddas av Alnön utanför något som gjort att den varit en viktig handelsplats ända sedan 500-talet.

Vad heter havet i Sundsvall?

Geografi. Kommunen gränsar i väster till Ånge kommun och i norr till Sollefteå och Timrå kommuner i Västernorrlands län. I nordväst gränsar Sundsvalls kommun till Bräcke och Ragunda kommuner i Jämtlands län och i söder till Nordanstigs kommun i Gävleborgs län. Öster om Sundsvall ligger Bottenhavet.

Share this post