Ny

Kan man behalla visdomstand?

Kan man behålla visdomstand?

Måste man operera bort sina visdomständer? Visdomständerna kan finnas dolda i käkbenet. Så länge de ligger kvar där och inte orsakar några problem krävs ingen åtgärd. Finns det plats för dem kommer de oftast fram som de ska och fungerar alldeles utmärkt i bettet.

Varför tar man bort visdomständer?

Ibland ligger visdomstanden så att tandkronan krockar med roten på tanden framför. En visdomstand som är hel kan få vara kvar trots att den har skadat en annan tand. Då brukar istället den skadade tanden tas bort för att ge mer plats åt visdomstanden.

Vad är Visdomständerna bra för?

Med problem avses inflammation, karies eller parodontit och därför rekommenderas ofta att visdomstanden tas bort. Du kan läsa mer om behandlingen här. Visdomständer kan användas när förstörda kindtänder, som ligger framför visdomstand, har avlägsnats. På detta sätt kommer visdomstanden att fungera som en stor kindtand.

Har visdomständer rötter?

De är av samma kvalitet som dina övriga tänder. Skillnaden är att rötterna kan se annorlunda ut – de kan vara flera och krokigare. Läget gör att de ofta är svåra att hålla rena. Tandköttet kan bli irriterat.

När tar man bort visdomständer?

Visdomständerna växer vanligtvis upp någon gång när du är mellan 17-25 år gammal. Vissa människor får visdomständer utan att uppleva några problem alls. Men i många fall växer visdomstanden ut och orsakar problem.

Varför heter det visdomständer?

Visdomständerna kommer i vuxen ålder, vanligtvis när man är 18 – 25 år gammal, men ibland ännu senare. Varför heter det visdomständer? Namnet visdomstand kommer från förr då man menade att människan hade uppnått en högre grad av visdom i den åldern.

Hur många rötter har en visdomstand?

Tändernas rötter varierar i form, utseende och antal. Fram- och hörntänderna har 1 rot. De små kindtänderna (premolarerna) kan ha 1-2 rötter. De stora kindtänderna (molarerna) kan ha 2-3 rötter, och i sällsynta fall 4.

Share this post