Trendig

Vad betyder drivmedel?

Vad betyder drivmedel?

Drivmedel, bränsle eller annat energimedium som används för att driva ett fordon eller en farkost. Definitionen av ett drivmedel är att det används för att få ett fordon eller en farkost att röra sig.

Hur och var kan du se vilken typ av bränsle fordonet eller maskinen ska tankas med?

Om du inte vet vilken typ av bränsle din bil behöver kan du kolla i bilens instruktionsbok eller innanför tanklocket.

Vem bestämmer Reduktionsplikten?

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om reduktionsplikt, som innebär krav på drivmedelsleverantörer att blanda in fossilfria bränslen i bensin och diesel. Enligt förslaget ska inblandningen öka successivt fram till 2030.

Vad är Reduktionsplikten i EU?

Reduktionsplikten ställer krav på drivmedelsbolagen att sänka livscykelutsläppen av koldioxid per energienhet i drivmedlen i förhållande till reguljärt fossilt drivmedel. Minskningen ska åstadkommas genom att blanda in ”förnybara eller andra fossilfria drivmedel”.

Varför finns Reduktionsplikten?

Reduktionsplikten är ett av regeringens viktigaste styrmedel för att minska utsläppen av koldioxid och nå Sveriges klimatmål. Etappmålet för inrikes transporter innebär att utsläppen, förutom inrikes flyg, ska ha minskat med minst 70 procent senast 2030 jämfört med 2010.

Vilka olika drivmedel finns?

Mer om olika typer av drivmedel

  • Bensin. Bensin MK1 är till största delen ett fossilt drivmedel gjort av råolja och ökar halten av koldioxid i atmosfären.
  • Diesel. Diesel MK1 är precis som bensin ett fossilt drivmedel från råolja.
  • E85.
  • Biogas/Fordonsgas.
  • HVO.
  • Biodiesel eller FAME.
  • El.

Vilket bränsle har min bil?

Leta efter en dekal Uthyrningsbolagen sätter ofta dekaler på olika platser runt bilen för att informera om vilket bränsle du ska använda. Det första stället dekalen kan finnas på är bilnyckeln. Den kan även finnas på instrumentbrädan, nära bränslemätaren.

Share this post