Blogga

Vad ar en Tigsvets?

Vad är en Tigsvets?

TIG (Tungsten Inert Gas) svetsning Inert syftar till gasen som är inert, inaktiv och inte deltar i svetsprocessen utan endast skyddar smältan och elektroden från luftens skadliga inverkan. Ett annat namn är GTAW som står för Gas Tungsten Arc Welding, alltså Gas-Volfram-Båg-Svetsning.

Vilka tre kvalitetsnivåer enligt internationell standard används för att bedöma ett svetsförband?

Standardens tre kvalitetsnivåer baserar sig på vad som kan åstadkommas i produktion utifrån god teknisk praxis och god yrkesskicklighet. Kvalitetsnivåerna har beteckningarna B, C och D, där kvalitetsnivå B motsvarar de högsta kraven på den färdiga svetsen.

Vilken åtgärd är lämpligt för att åtgärda problem med magnetisk Blåsverkan?

Blåsverkan Orsak: • Avböjning hos bågen genom magnetisk påverkan. Uppkommer vanligen vid svetsning med likström. Uppkommer vid kanterna av en konstruktion och i trånga utrymmen. Åtgärd: • Koppla återledarklamman där svetsningen skall påbörjas (svetsa från återledaren).

Vad är en nackdel med TIG metoden?

Nackdelar med TIG är främst de höga kraven på renhet och passform på delarna som skall svetsas. Metoden är också avsevärt långsammare än t. ex MIG- svetsning.

Kan man svetsa rostfritt med MIG?

Du ska använda Argon på rostfritt , då behåller du de rostskyddande egenskaperna, Mison och kolsyra används vid vanligt stål. de går att svetsa i vanlig gas men då börjar de rosta i svetsarna som vanlig plåt.

Vad är en enkel bedömning av kvalitetsnivån på en svets?

Vilket A mått på svets?

Kälfog som svetsförband är menat att hålla kraften/belastningen av den fastsvetsade plåten varav du bör beräkna a-mått för svets. Räknaren räknar ut ditt teoretiska a-mått för en kälfog, förutsatt att svetsen varken är konkav eller konvex och att inga smältdiken eller andra diskontinuiteter finns.

Vad innehåller standarden SS EN ISO 6520?

Denna del av ISO 6520 tjänar som en grund för en noggrann klassificering och beskrivning av diskontinuite- ter och formavvikelser i svetsar. För att unvika varje förväxling definieras de olika typerna av diskontinuiteter och formavvikelser med erfor- derliga förklaringar och illustrationer.

Share this post