Ny

Vem ritade motivet Solstickan?

Vem ritade motivet Solstickan?

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita etiketten till asken och skapade då Solstickepojken, i dag en av Sveriges mest välkända symboler. Kanske ett av världens mest reproducerade konstverk. Då Einar Nerman började sitt arbete var det bråttom.

Vem designade Solstickan etiketten?

Konstnären Einar Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna. Då det var bråttom använde han en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa som bar en fackla.

Vilken stad tillverkas tändstickor?

Detta sker i stora komplettmaskiner som spottar ut en stor mängd tändstickor varje dag; ca 250 miljoner, varje dag! Tändstickstillverkningen sker idag i Tidaholm. Splinttillverkning och tillverkning av askämnen sker i Vetlanda. Plånet består av en blandning av lim, dextrin, amorf fosfor, svavelantimon och kimrök.

Vem tillverkar Solstickan?

Swedish Match tändsticksfabriker i Tidaholm och Vetlanda tillverkar endast miljövänliga säkerhetständstickor. Inga miljöfarliga råmaterial används. 98% av alla tändstickor som säljs i Sverige är av märket Solstickan.

Var kommer Solstickan ifrån?

Solstickan skapades 1936 och den svenska konstnären Einar Nerman fick i uppdrag att göra motivet till asken. Man kanske skulle kunna säga att motivet är ett av Sveriges mest kända konstverk. En stor del av svenska folket kan idag relatera till asken och motivet har fått ikonstatus.

Vem är pojken på tändsticksasken?

Pojken på tändsticksasken Solstickan, har stark anknytning till Lidingö. Det sägs att den lilla kavata killen, som funnits på tändsticksaskarna i mer än åttio år, är en av världens mest reproducerade bilder. Solstickepojken skapades av konstnären och lidingöbon Einar Nerman som bodde på Hersbyholms gård.

Hur länge har Solstickan funnits?

De första Solstickan-tändstickorna kommer ut på marknaden i början av 1936 och i oktober samma år har Solstickan genererat 170 000 kronor. En stor del av bidraget går idag till forskning om barnsjukdomar och geriatrik. Sedan 1986 delar stiftelsen ut Solstickepriset för att hedra insatser för barn och äldres hälsa.

Vilka var bröderna Johan Edvard Lundström och Carl Frans Lundström?

Jönköpings tändsticksfabrik Johan Edvard Lundström (1815-1888) utvecklade den svenske kemistens Gustaf Erik Paschs idéer och tog patent på den fosforfria säkerhetständstickan. Hans yngre bror, Carl Frans Lundström (1823-1917) var en entreprenör och företagare med djärva idéer.

Share this post