Ny

Vad menas med ett arbetsforlopp i bensinmotorn?

Vad menas med ett arbetsförlopp i bensinmotorn?

I fyrtaktsmotorn går det fyra takter för att genomföra ett arbetsförlopp eller arbetscykel. Arbetsförloppet upprepar sig hela tiden som en serie. Inloppstakten: Under den första takten rör sig kolven nedåt i cylindern och inloppsventilen är öppen.

Vad är en enhetsinsprutare?

En enhetsinsprutare med kompression och insprutning arbetar med varje cylinder. Detta system låter dig öka bränsleeffektiviteten hos fordonet och minska dem giftiga avgaserna eftersom insprutningen sker med 3 steg.

Vad sker i dieselmotorn under andra takten?

Cylindern har en liten separat kammare i förbränningsrummet där bränslet sprutas in. Eftersom luftmängden är liten i kammaren brinner bränslet med luftunderskott vilket ger låga kväveoxidhalter. När den delvis förbrända blandningen når huvudförbränningsrummet förbränns resten av blandningen med syreöverskott.

Vad händer om topplockspackningen går sönder?

Om en topplockspackning går sönder så är det på grund av överhettning. Detta kan hända om kylvätskan når en viss temperatur och tryck bildas som får metallen hos motorn att expandera. Om vatten då blandas med olja så kan det orsaka allvarliga skador på motorn.

Vad har elmotorn för fördelar gentemot förbränningsmotorer?

En elmotor har mycket högre verkningsgrad än en förbränningsmotor. Av den energi som matas in i en förbränningsmotor blir cirka 62 procent till värme, 15 procent förloras i tomgången och 5 procent är drivlineförluster. Bara 18 procent av energin som tillförs används till att driva bilen framåt.

Vad är centralt i dieselmotorn?

Centralt i dieselmotorn är insprutningssystemet. Det reglerar motorns effekt och har stor påverkan på verkningsgrad och avgasemissioner. Under hela dieselmotorns historia har man strävat efter högre och högre insprutningstryck. I början var det knappt 100 bar och numera är det 2000–2500 bar som gäller.

Vad är en dieselmotor?

En dieselmotor är en förbränningsmotor konstruerad med principen för en kolvmotor, där bränslet tillsätts först i kompressionsfasens slutskede, till skillnad från exempelvis ottomotorn (bensinmotorn). Motortypen uppfanns av och är uppkallad efter tysken Rudolf Diesel.

Vad är skillnaden mellan diesel och bensin?

Flampunkten för diesel ligger på >60 grader C. Jämfört med bensinens < -30 grader C, vilket innebär att diesel är ett säkrare bränsle ur brandsynpunkt. Dieselmotorer är kraftigare byggda än bensinmotorer vilket ger dieselmotorn en längre livslängd.

Share this post