Allmänning

Nar besiktiga slapet?

När besiktiga släpet?

Besikta ditt släp. Första besiktningen på ett lätt släp ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska släpet besiktas en gång vartannat år, senast 24 månader efter den förgående fullständiga kontrollbesiktningen.

Vad betyder 2x i besiktningsprotokollet?

Anmärkning 2x (eller villkorstvåa), fordonet behöver ej återkomma för efterkontroll; ett mindre fel har upptäckts, till exempel en trasig lampa, och föraren får en uppmaning att åtgärda felet snarast möjligt, men behöver inte återkomma för efterkontroll.

Hur går besiktning av släp till?

Vi kontrollerar att hjulen sitter fast och är monterade på rätt sätt. Däcken ska ha rätt mönsterdjup och vara utan skador. Vi undersöker även släpvagnens fjädring, och spinner upp hjulen för att kontrollera eventuellt missljud i hjullager.

Kan man besikta släp med båten på?

Ja man kan besikta båttrailern med båten på, men risken är att man får anmärkning för ojämna bromsar. Samtidigt, om man har båten på, så får man reda på exakt hur bra bromsarna tar med last på släpet.

När blir släpvagnen Besiktningsbefriad?

Fordon som är 50 år (mc 40 år) eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

Måste man besiktiga obromsad släpvagn?

Den obromsade släpkärran ska som alla andra släpvagnar besiktigas regelbundet. Besiktningsperioden beror på ifall den obromsade släpvagnen är en lätt släpkärra eller en tung släpvagn.

Hur många gånger får man besikta om?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.

När blir släpkärra Besiktningsbefriad?

Den 20 maj 2018 infördes nya besiktningsregler. Det innebär att fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

När blir en släpvagn skattebefriad?

Släpvagnar som har en skattevikt av högst 750 kg är inte skattepliktiga (2 kap. 2 § VSL). Påhängsvagnar som har en skattevikt över 3 ton är inte skattepliktiga om de dras uteslutande av bilar som kan drivas med dieselolja eller av s.k. terminaltraktorer (2 kap. 2 § VSL).

Share this post