Rekommendationer

Hur snabbt slits dack?

Hur snabbt slits däck?

Det är naturligt att däcket slits när det används. Vanligtvis håller däcket med godkänt mönsterdjup i 5-10 år. Det kan även hålla kortare eller längre än så beroende på hur mycket bil du kör. Men det finns också andra anledningar som gör att däcket slits mycket snabbare än så, vilka du kan påverka.

Hur ska ett vinter däck vara märkt?

Däck som är märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” och är särskilt framtagna för vinterkörning anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kg fram till och med 30 november 2024.

Kan slitna däck ökar risken för vattenplaning?

Ju mer slitna däcken är desto större är risken för vattenplaning. Om mönsterspåren inte är tillräckligt djupa klarar de inte att lagra vatten. – Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men risken för vattenplaning ökar betydligt när det är mindre än 4 millimeter, varnar Emil Sundholm.

Vilka däck är godkända för vinter?

Godkända vinterdäck Däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF), vara märkta med POR (Professional Off Road), eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck. Tidigare definierades vinterdäck som däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow.

Under vilken tid på året ska man använda vinterdäck om det råder vinterväglag?

Lagen säger alltså att man måste ha vinterdäck – friktionsdäck eller dubbdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Kraven gäller både tunga och lätta bilar. Om det råder vinterväglag behöver man vinterdäck tidigare på hösten och senare på våren än vid dessa datum.

Vilka däck minska risken för vattenplaning?

Vattenplaning inträffar endast när dina bildäck kör på ”vattnet” och inte på vägen. Vilket betyder egentligen att däcket tappat fokus. För att undvika detta på bästa sett så är Goodyear, Michelin och Continental bra val. Det enklaste svaret på den här frågan är att köpa smala däck med bra mönsterdjup.

När ökar risken för vattenplaning?

När det finns mycket vatten på vägen och hastigheten är för hög orkar inte däckmönstret forsla undan vattnet. Däcket förlorar kontakten med vägen och det finns inget grepp. När mönsterdjupet är under fyra millimeter är däckets köregenskaper på våt väg betydligt sämre och risken för vattenplaning ökar väsentligt.

Share this post