Frågor

Hur gor man en saker vanstersvang?

Hur gör man en säker vänstersväng?

Vid vänstersväng skall ett fordon föras så nära körbanans mitt som möjligt eller, på körbanan med enkelriktad trafik, så nära körbanans vänstra kant som möjligt. En sväng skall göras så att fordonet, när det lämnar vägkorsningen, befinner sig till höger på den körbana det förs in på.

Kan mötande trafik ha grönt samtidigt?

Till trådskaparen: Eftersom det är en vanlig trafiksignal (och inte en med konturpil) måste du vara beredd på att mötande trafik får grönt ljus samtidigt som dig. Ska du svänga vänster måste du således korsa deras körfält och då får du väjningsplikt.

Hur svänger man vänster i en korsning?

Vänstersväng: Placera bilen nära mittlinjen för att visa att du tänker svänga vänster. Det är viktigt att du sedan tar ut svängen så att du kommer in på den nya vägens högra sida och gör plats för eventuell mötande trafik. Undantag: Vid vänstersväng på enkelriktad gata ska du placera bilen nära vägens vänsterkant.

Hur kör man i en korsning med trafikljus?

Du behöver inte se trafikljuset. Att de som kör rakt fram får rött är att föredra. Då hinner du svänga eftersom dom stannat. Ställ dig så att du står mitten av korsningen så att du är i höjd med refugen eller stolpen (som är till för trafikljus eller påbudsmärket) i mitten av vägen/gatan du ska köra in på.

Vilka kan ha grönt samtidigt?

En som är helt rund och en som har en pil. Den som är helt rund innebär att om du t ex svänger höger vid grönt så måste du väja för eventuella fotgängare som har grönt samtidigt som dig. Svänger du vänster så måste du väja för mötande trafik samt fotgängare som har grönt samtidigt som dig.

Hur gör du för att ta dig till vänster i denna korsning?

Om du ska svänga åt vänster är du skyldig att lämna mötande fordon som ska svänga till höger, eller köra rakt företräde. Du korsar deras körfält. Här ska den röd/svarta bilen vänta på den gula bilen. Svängningsregeln gäller även mot gående och cyklister som korsar gatan du ska svänga in på.

Hur man kör i en korsning?

I korsningar utan anvisningar gäller högerregeln. Högerregeln innebär att du ska lämna företräde åt trafik från höger. Högerregeln skall tillämpas i korsningar utan anvisningar men gäller även inom en parkeringsplats. Varningsskylten ovan sitter före korsningar där högerregeln gäller.

Share this post