Blogga

Far man byta ut gravsten?

Får man byta ut gravsten?

kyrkogårdsförvaltningen kräver att en gravrättsinnehavare är vald innan de kan godkänna en ny gravsten eller inskription på en befintlig gravsten.

Vad kostar renovering av gravsten?

Textkomplettering eller omslipning av befintlig gravsten En omslipning och ny montering kostar 7 000-8 000 kr. Vid gravsättning i familjegrav, när textkomplettering ändå ska göras, passar många anhöriga på att renovera/fylla i befintliga namn.

Hur mycket kostar en gravsten?

Valen är många och kan anpassas utifrån vad man föredrar. Priset kan därför variera mycket och gravstenen kan kosta från cirka 7 000 kr och uppåt*. Om det redan finns en gravsten som ska användas brukar det vara billigare. Då kan det räcka med en textkomplettering av befintlig sten vilket kostar från cirka 6 000 kr*.

När kan man fixa gravsten?

Ofta kan det vara lämpligt att passa på att laga gravstenen i samband med att en gravsättning sker i en befintlig grav. När en ny kista eller urna skall gravsättas gör man en komplettering av texten, och många väljer då att laga gravstenens skavanker och flagnad eller urblekt text.

Vad gör man med en gammal gravsten?

Däremot kanske man skulle kunna tänka sig att man på ett dolt sätt har den i trädgården, men att det inte syns att det är en gravsten. Att man ändå har den kvar i trädgården och bara ser baksidan på den, säger han. En gravplats har man i 25 år – sedan får man en förfrågan om förlängd gravrätt, i fem år i taget.

Kan man sälja en gravsten?

Många kyrkogårdar säljer begagnade gravstenar som blir över när en grav tas bort eller byts ut. Man kan köpa en begagnad gravsten för ca 5 00 – 2 000 kr och sedan lämna in den för omslipning och gravyr. Ett exempel är Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar.

Vad är en gravrättsinnehavare?

Gravrättsinnehavare. Varje grav som upplåtits med gravrätt måste ha en levande gravrättsinnehavare. Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer vem som ska gravsättas inom gravplatsen.

Vem betalar gravstenen?

Dödsboet betalar också dödsannonsen, trycksaker som begravningsprogram och inbjudningskort, gravstenen och naturligtvis begravningsbyråns arvoden. Att tänka på här är att man inte betalar några räkningar, utom löpande kostnader för t. ex. hyra, telefon och el, om det finns en efterlevande som bor kvar i bostaden.

Vad kostar en gravplats på Skogskyrkogården?

Förköp täcks inte av begravningsavgiften, utan bekostas av den enskilde gravrättsinnehavaren. Förköp av såväl kistgrav som urngrav kan göras på Strandkyrkogården. På Skogskyrkogården och Råcksta begravningsplats kan förköp göras endast av urngravar.

Vad kostar dubbning av gravsten?

Förr fanns andra dubbar och hylsor i järn som hade den svagheten att de var vekare samt rostade och förr eller senare gick av. Den nya dubben är tillverkad i syrafast stål och rostar inte. Att få en gravsten säker kostar mellan 700 och 2 000 kronor beroende bland annat på stenens storlek och ålder. Läs mer här!

Share this post