Populära

Hur slutade bosnienkriget?

Hur slutade bosnienkriget?

6 april 1992 – 14 december 1995Bosnienkriget / Period

Hur slutade folkmordet i Srebrenica?

Sedan 1993 hade Srebrenica varit en frizon under FN:s beskydd, men FN visade sig inte vara tillräckligt skydd mot den anfallande bosnienserbiska armén. Många lämnade Srebrenica efter massakern, många av husen är fortfarande övergivna och hopplöshet och brist på framtidstro präglar den lilla staden.

Varför skedde srebrenicamassakern?

Artiklar om Srebrenicamassakern De krig som under första delen av 1990-talet fördes i det forna Jugoslavien hade etnisk rensning som mål. Serber, kroater och muslimer ville skapa etniskt sammanhängande områden. Grymheterna utfördes för att förmå de främmande folken att flytta…

Vad handlar bosnienkriget om?

Det krig som under första delen av 1990-talet fördes i det forna Jugoslavien hade etnisk rensning som mål. Serber, kroater och muslimer har velat skapa etniskt sammanhängande områden. Grymheterna begicks för att förmå de främmande folken att flytta. Därför har man mördat och begått kollektiva våldtäkter mot kvinnorna.

Hur länge varade bosnienkriget?

Hur kunde det som sker i Srebrenica ha förhindrats?

Motivering

  • Den 11 juli 1995 inleddes folkmordet i Srebrenica där cirka 8000 människor mördades.
  • Det som skedde följde ett välkänt mönster: våldtäkter, avskurna halsar på spädbarn och ett urskillningslöst dödande.
  • Det kunde ha förhindrats.

Hur började folkmordet i Srebrenica?

11 juli 1995 inleddes folkmordet i Srebrenica genom att de bosnienserbiska styrkorna intog staden med syftet att förena enklaven med det bosnienserbiska territoriet. FN-styrkan avväp- nades och förlorade kontrollen över staden.

Vad tycker kroater om serber?

Europe house försöker få kroater och serber att umgås med varandra. Men det kan vara svårt. I en enkät som de låtit ungdomar fylla i har en klar majoritet svarat att de inte skulle kunna tänka sig att ha en serbiska pojk- eller flickvän.

Vad är Jugoslavien?

Genom historien har det område som utgjorde 1900-talets Jugoslavien (namnet betyder ”sydslavernas land”) bestått av ett antal olika statsbildningar som ofta stått under utländsk överhöghet från både öst och väst.

Share this post