Innehållsförteckning
Är chef tjänstemän?
Chefer är visserligen också tjänstemän men yrkesrollen skiljer sig på många sätt jämfört med vanliga tjänstemän. En chef har större ansvar för personal men också för hur verksamheten utvecklas och vilka mål som uppnås. Samtidigt är en chef som vilken annan anställd som helst.
Vad är skillnaden på arbetare och tjänstemän?
Så skiljer man på arbetare och tjänstemän Arbetare är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom LO och ett arbetsgivarförbund. Tjänsteman är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom PTK och att arbetsgivarförbund.
Vad är skillnaden mellan tjänstemän och Kollektivare?
Har företaget kollektivavtal finns som regel bestämmelser om yrkeskategorisering i dessa. Arbetare är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom LO och ett arbetsgivarförbund. Tjänsteman är den som omfattas av kollektivavtal mellan ett fackförbund inom PTK och att arbetsgivarförbund.
Vilka yrken är tjänstemannayrken?
Här är några exempel på tjänster och vilka tjänstemannayrken som utför dem.
- Bokföring – ekonomiassistenter, ekonomer och civilekonomer.
- Upprätthålla lag och ordning – Poliser och ordningsvakter.
- Lägga upp marknadsstrategier – Projektledare, marknadsförare och marknadsassistenter.
- Vård och omsorg – sjuksköterskor och läkare.
Är det bättre att vara tjänstemän?
Tjänstemän för sina förhandlingar utifrån sin marknadsposition, arbetaren utifrån sin del av ett kollektiv. Tjänstemannen kan gå in till chefen, begära högre lön och hota med att annars säga upp sig. För arbetsgivaren kan det vara billigare att ge högre lön än att ta in en ny kraft och betala upplärningskostnaderna.
Vad innebär det att vara tjänstemän?
Tjänstemannasysslor är typiskt sett; administrativa sysslor, personalledning, planering, inventering, utredning, uppföljning/analys och utvärderingsarbete, schemaläggning, budgetarbete, ekonomistyrning, fakturering, bokföring, bokslut, lönehantering, certifieringsarbete, marknadsföring, PR-arbete och kundvård etc.
Vad menas med Tjänstemannaskydd?
Viktigt att påpeka är att tjänstemannaskyddet, i alla fall enligt BrB 17 kap. 1 §, avser ett myndighetsbeslut som tydligt står föreskrivet: ”den som förgriper sig på en tjänsteman i hans/hennes myndighetsutövning”. Våldet eller hotet ska alltså vara kopplat till ett myndighetsbeslut.