Populära

Vad innebar ett tillsynsarende?

Vad innebär ett tillsynsärende?

Om Konsumentverket får in en eller flera anmälningar mot ett företag gör vi en bedömning om ett ärende ska öppnas. Bedömningen görs bland annat utifrån antal anmälningar och hur stor konsumentnyttan antas vara. Konsumentverket granskar sedan anmälningen och den marknadsföring eller de avtalsvillkor som den handlar om.

Vad är Rivningsföreläggande?

Om ett byggnadsverk är förfallet eller skadat i väsentlig omfattning och inte sätts i stånd inom skälig tid, får byggnadsnämnden förelägga ägaren att inom viss tid riva byggnadsverket (rivningsföreläggande).

Vad händer om man inte sökt bygglov?

Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift. För nybyggnad av en- och tvåbostadshus är sanktionsavgiften 1,5 prisbasbelopp med ett tillägg på 0,005 prisbasbelopp per kvadratmeter av byggnadens sanktionsarea.

Vad innebär Rättelseföreläggande?

Rättelseföreläggande används när någon genom en aktiv handling vidtagit en felaktig åtgärd i strid mot plan- och bygglagen, PBL, eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Ett rättelseföreläggande får bara omfatta rättelse av olagliga åtgärder.

Vad är en Tillsynsanmälan?

En vanligt förekommande tillsynsanmälan handlar om att man gjort åtgärder som försämrat tillgängligheten, till exempel byte av portar eller ombyggnation av badrum. Ett annat exempel är ingrepp som gjorts i ett byggnadsverks bärande konstruktion eller installation och ändring av en hiss.

När blir ett svartbygge preskriberat?

10 år. Om det gått mer än 10 år efter att till exempel ett hus byggts utan bygglov är det för sent för kommunen att besluta om rivningsföreläggande. Preskriptionstiden för olovligt byggande är alltså 10 år.

Vad är en tillsynsplan?

Tillsynsplanen ska visa hur myndigheten avser att tillsynen ska bidra till att säkerställa syftet med miljöbalken. Miljökvalitetsmålen och eventuella miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram bör också påverka tillsynsplanens innehåll. Dessa faktorer bör även styra prioriteringarna mellan olika tillsynsområden.

Share this post