Populära

Vad ar skillnaden mellan gutamal och gotlandska?

Vad är skillnaden mellan gutamål och gotländska?

Om gotländska mål Gutamålet har ett speciellt uttal, ett säreget ordförråd, säregen böjning och avvikande meningsbyggnad. Skillnaden förklaras av att gutamålet är utvecklat från forngutniskan, alltså det språk som talades på öarna under vikingatiden och medeltiden.

Hur låter gutniska?

En gute har svårt att säga ett långt e-ljud utan att det låter som ei , likaså låter oftast ett långt u-ljud som iu. När det gäller konsonanterna är det viktigt att tänka på, att de ofta uttals på ett ålderdomligare sätt än i svenskan.

Vad är typiskt för Närkingska?

Kännetecken. De närkingska dialekterna har anknytningar söderut till Östergötland, och norrut till framför allt västra Södermanland. Exempel på drag som är gemensamma för de mellansvenska målen är genomgående tungspets-r och förekomsten av ”tjockt l”.

Vart härstammar gotländskan ifrån?

Gutniska, gutamål eller gotländska, är en grupp nordiska dialekter som talas på Gotland. Ordet gutamål skapades av gotlänningen Carl Säve, professor i nordiska språk 1859–1876. Förebild för ordet var forngutniska guta mal som betyder ’gutarnas språk’.

Vad är typiskt för gotländskan?

Några typiska drag för gotländskan:

  • Några ord har fornnordiskt uttal, öga uttalas auge, köra utalas kåire osv.
  • U blir gärna o, t.
  • ”Också” blir ”eu”.
  • Nej uttalas Naj.
  • ”E” inuti ord blir gärna”EI”, skrev blir skreiv, blev blir bleiv, hemma blir heima osv.
  • A på slutet blir gärna E, tala blir tale, sjunga blir singe osv.

Var talar man Sveamål?

Sveamål är ett samlingsnamn för ett stort antal och vitt skilda dialekter inom främst Svealand. Här ingår landskapen Södermanland, Uppland, Dalarna, Västmanland, Närke, sydöstra Värmland, Gästrikland, Hälsingland, Östergötland, nordöstra Småland och Öland.

Vart talar man gotländska?

Gutniska, gutamål eller gotländska, är en grupp nordiska dialekter som talas på Gotland. Ordet gutamål skapades av gotlänningen Carl Säve, professor i nordiska språk 1859–1876.

Har örebroare dialekt?

I Närke ligger bland annat den välkända staden Örebro och här talas den typiska Örebro-dialekten, en form av närkingska. Närke är ett landskap i Sveriges inland som tillhör både Örebro län, Västmanlands län, Södermanlands län och Östergötlands län.

Hur låter Gnällbältet?

Det är ett ljud mittemellan e, ä och ö. Pausljudet förleder folk från andra landsändar att tro att sörmlänningarna är trötta och gnälliga, lite träLiga, helt enkelt. Just ordet trälig har blivit något av gnällbältets paroll, ett kännetecken, ungefär som görgött är i västra Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=bnBLCpORLX4

Share this post