Frågor

Vad ar ett byggarbete?

Vad är ett byggarbete?

Förenklat kan man säga att alla arbeten som behövs för att uppföra, underhålla, ändra eller riva en byggnad eller anläggning räknas som byggnads- eller anläggningsarbete.

Vilka kan vara byggherre?

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun, en region eller en statlig myndighet.

Vad är Byggherreansvar?

Byggherrens ansvar Byggherren ansvarar för att se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt gällande föreskrifter, såsom att de tekniska egenskapskraven uppfylls, att åtgärderna kontrolleras samt att hela byggprocessen kvalitetssäkras.

I vilken föreskrift finns det beskrivet och reglerat vad bas P bas U har för uppgifter?

Byggherren är enligt 3 kap 6 § arbetsmiljölagen skyldig att utse dels en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P), dels en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för utförande av arbetet (BAS-U).

Vad är byggverksamhet?

Entreprenadverksamhet (utåtriktad byggverksamhet) Med bygg- eller anläggningsentreprenad menas att du åtar dig byggarbeten på någon annans fastighet, det vill säga åt någon utomstående. Som utomstående räknas även bolag i samma koncern, intresseföretag eller liknande.

Vad är en byggmästare?

Byggmästarens uppgift var helt enkelt att se till att byggnaden byggdes rätt och att den hölls ihop samt att arbetarna gjorde det de blev tillsagda att göra. Byggmästarna bildade inget eget skrå utan de hörde till murmästarnas skrå (1637). Byggmästaren var alltså arkitekt, ingenjör och entreprenör, allt i en person.

Kan entreprenören vara byggherre?

Det stämmer, men beställare är inte alltid byggherrar. En byggherre beställer en tjänst av en entreprenör. Byggherren är således en beställare men beställare kan finnas i flera led. Exempelvis kan entreprenören i sin tur beställa en tjänst av en underentreprenör.

Kan jag själv vara byggherre?

Du som bygger, river eller utför markarbeten för egen räkning är i lagens mening byggherre. Oavsett om det är du själv som bygger eller om du låter någon annan göra jobbet. Som byggherre har du det fulla ansvaret för att byggnationen uppfyller de krav som plan- och bygglagen ställer.

Vem är projektör?

Projektörers ansvar och uppgifter Det är även viktigt att tydliggöra vilket ansvar och vilka uppgifter projektörerna har när det gäller arbetsmiljöarbetet. De som tillverkar monteringsfärdiga byggnader eller del av byggnader (prefabricerade) har också ett ansvar att följa arbets miljöreglerna för byggskedet.

Vad gör byggföretag?

Ett byggföretag är ett företag som huvudsakligen ägnar sig åt byggnadsverksamhet, för egen (egen regi) eller för andras räkning (entreprenadarbete).

När ska det finnas bas-p och bas U i ett byggprojekt?

U som i utförande När ett byggprojekt skiftar från planering och projektering till utförande går samordningsansvaret för att skapa en säker arbetsmiljö över från BAS-P till BAS-U som då ska organisera skyddsarbetet i praktiken.

För vilka arbeten ska bas-p och bas U utses?

För varje byggprojekt ska byggherren utse en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P) och en byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (Bas-U).

Share this post