Rekommendationer

Hur fungerar ett kommunalt bolag?

Hur fungerar ett kommunalt bolag?

Kommunalt bolag är ett allmännyttigt företag som drivs av en kommun eller landsting. Verksamheten kan utövas via ett aktiebolag eller en stiftelse, vilka fungerar som en juridisk person för kommunen eller landstinget. De flesta kommuner har bostadsbolag, även energibolag och näringslivsbolag är ganska vanliga.

Vad äger kommunen?

Oavsett färgen på styret så äger de flesta svenska kommuner breda koncerner. Bland de största bolagen återfinns energibolagen och olika fastighetsbolag, bland annat den så kallade allmännyttan, som idag utgörs av över 300 företag – fler än det finns kommuner i landet.

Vem äger kommuner?

Den svenska staten och Sveriges kommuner kan bilda ett företag som jobbar med en specifik verksamhet, om de anser att det gynnar det svenska folket och den egna kommunen. Ett kommunalt eller statligt företag ägs till minst 50 % av en offentlig organisation.

Vem är Kommunalanställd?

I branschen organiserar Kommunal medlemmar som arbetar som kyrkogårdsarbetare, kyrkogårdsvaktmästare, krematoriearbetare, trädgårdsarbetare, hantverkare, förare, verkstadsarbetare, stenarbetare, lokalvårdare, dagvakt, kyrkvaktmästare, husmor, barntimmeledare och barnskötare.

Vilka yrkesgrupper organiserar Kommunal?

Yrken och branscher i Kommunal

  • Funktionshinder. Inom denna bransch arbetar medlemmar i Kommunal med att hjälpa människor med funktionsnedsättning.
  • Förskola och skola.
  • Grön sektor.
  • Hushållsnära tjänster.
  • Hälso- och sjukvård.
  • Kök och restaurang.
  • Räddningstjänst.
  • Teknik, fastighet och underhåll.

Får kommunala bolag gå med vinst?

Regeln innebär att det råder förbud för kommuner och landsting att driva spekulativa företag. Förbudet mot vinstsyfte innebär dock inte att verksamheten inte får ge överskott.

Vad anses fördelarna vara med att driva verksamhet i kommunala bolag?

Möjligheten att finansiera verksamhet i bolag via koncerner utgör det främsta argumentet till varför kommunerna driver bolag. I en koncernkonstruktion kan kommunen utjämna resultat mellan bolag, så kallade koncernbidrag och att idka skatteplanering.

Vad är en kommun ansvarig för?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Är kommuner vinstdrivande?

Enligt 2 kap 7 § kommunallagen får kommuner och landsting driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmar i kommunen eller landstinget.

Är kommuner federala?

En kommun är ett territoriellt avgränsat område, en administrativ enhet för lokalt självstyre, en politisk organisation med direktvalda beslutsfattare, juridisk person med obligatoriskt medlemskap, som kan ingå avtal och äga fast och lös egendom.

Share this post