Innehållsförteckning
Vilken religion är det i Tjeckien?
Tjeckien är ett av Europas mest sekulariserade länder. I folkräkningen 2011 sade sig 42 procent av invånarna vara icke troende, medan 44 procent inte besvarade frågan om religiös tillhörighet. 10 procent angav den romersk-katolska kyrkan, vilket gör den till landets största religiösa samfund.
Var bor de flesta i Tjeckien?
Befolkningen är ganska jämnt fördelad över landet. De flesta av invånarna bor i mindre städer. Prag (Praha) är den enda staden med över en miljon invånare.
Hur mycket skog har Tjeckien?
Tjeckien har en yta på 79 000 km2, varav 33 procent består av skog. Av det utgör gran idag omkring 50 procent av skogen.
Hur är klimatet i Tjeckien?
Tjeckien är ett öppet slättlandskap omgivet av höga branta berg. Landets högsta berg är Sněžka i Krkonoše (Riesengebirge) med 1602 meter över havet. Landet har ett kontinentalt klimat med långa, kalla och förhållandevis torra vintrar och varma somrar.
När blev Tjeckien ett eget land?
Den tjeckiska nationalism, som växt fram under 1700- och 1800-talen, radikaliserades i samband med första världskrigets utbrott. Efter Österrike-Ungerns sammanbrott hösten 1918 utropade Tjeckoslovakien sin självständighet.
Hur delades Tjeckoslovakien?
Tjeckoslovakiens upplösning (tjeckiska: Zánik Československa, slovakiska: Rozdelenie Česko-Slovenska) syftar på den process under tidigt 1990-tal som slutligen ledde till att Tjeckoslovakien under nyårsnatten 1992–1993 upplöstes, och i stället delades upp i två stater: Tjeckien och Slovakien.
Vad hette Tjeckien förut?
Tjeckiens, och tidigare Tjeckoslovakiens, historia som en självständig stat är relativt kort. Men Böhmen och Mähren, som idag utgör västra respektive östra Tjeckien, tillhör de äldsta bosättningsområdena i Europa. Böhmen, Mähren och Schlesien kom 1526 under det habsburgska styret i Österrike-Ungern.
Vad heter Tjeckien på tjeckiska?
Czech Republic blir nu Czechia (uttalas CHECK-iya), uppger New York Times. – Det är inte bra när ett land inte har några tydligt definierade symboler, eller när man inte tydligt kan säga namnet, sa utrikesminister Lubomir Zaoralek i förra veckan då förslaget presenterades.