Blogga

Vad ar ledig kapacitet?

Vad är ledig kapacitet?

Att företaget har ledig kapacitet innebär att det inte producerar och säljer så mycket som är möjligt. Vad innebär beläggning? Andel av befintliga resurser, kapaciteten som används.

Vilken avdelning är mest lönsam?

Den avdelning med högst TG kanske förbrukar mer av företagets gemensamma resurser än en annan avdelning som den jämförs mot. I de flesta fall är det dock på det viset att den avdelning som har det högsta TG är den mest lönsamma.

Vad är skillnaden mellan Självkostnadskalkyl och bidragskalkyl?

I självkostnadskalkylen tar man med kostnadsfördelare, vilket utelämnas i bidragskalkylen. Därigenom anses självkostnadskalkylen ge en bättre bild, även om den må vara mer avancerad. Man brukar säga att bidragskalkyl är en ofullständig kostnadsfördelning, medan självkostnadskalkylen är en fullständig sådan.

Vad är en kalkylmodell?

Kalkyler är kalkylmodeller just därför att de är förenklade avbilder av verkligheten. När man bygger kalkylmodeller måste man göra en avvägning mellan exakthet och enkelhet.

Vad en Stegkalkyl kan användas till?

En stegkalkyl kan tillämpas på många olika typer av kalkylobjekt. Med en stegkalkyl kan man se hur de olika delarna bidrar till täckningsbidraget för helheten. Behöver ditt företag redovisning eller revision?

Vad menas med att Bidragskalkylering innebär en ofullständig kostnadsfördelning?

Bidragskalkyler är en av två typer av produktkalkyler. Den andra är självkostnadskalkyl. Produktkalkyler som bygger på bidragsmodellen använder en ofullständig kostnadsfördelning. Detta förenklar kalkylarbetet, men innebär samtidigt att man inte får tillgång till hela kostnadsbilden.

Vad menas med mental förmåga?

1. Allmän psykisk förmåga att uppfatta, tänka, dra slutsatser, koncentrera sig, fokusera, vara uthållig, uthärda, känna, vilja, inrikta sig, orientera sig och så vidare.

Share this post