Trendig

Vart ska ni i forsta hand evakuera om de boende inte kan ta sig ut sjalva?

Vart ska ni i första hand evakuera om de boende inte kan ta sig ut själva?

Vad ska jag göra om någon i bostaden inte kan ta sig ut själv? När du utrymmer bostaden – var noga med att stänga dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar spridning av branden och gör att räddningstjänsten vinner tid.

Vilka orsaker till bränder kan det finnas?

Statistik visar att de vanligaste orsakerna till brand är elfel, levande ljus, rökning, och köksspisen.

  • Elfel. Elrelaterade bränder är en av de vanligaste brandorsakerna i Sverige.
  • Levande ljus. Att glömma bort levande ljus är orsaken till många bränder.
  • Rökning.
  • Spis.

Hur många bränder orsakas av el?

En granskning som Elsäkerhetsverket gjort visar att det varje år uppstår cirka 1800 elrelaterade bränder i våra svenska bostäder. 380 bränder startar i elektriska apparater som exempelvis kyl och frys och 150 bränder startar i själva elanläggningen såsom vägguttag och elcentraler.

Hur länge räcker en 2 kg pulversläckare?

Tömningstiden varierar från 10-15 sekunder för en två kilos till 25-30 sekunder för en på tolv kilo. Pulversläckare är den bästa släckaren för privatpersoner. De är lätta att använda, klarar alla olika typer av bränder och har en bra räckvidd, omkring 5-7 meter, beroende på vind.

Vilken är den vanligaste brandorsaken i Sverige idag?

Årligen inträffar runt 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige och totalt omkommer cirka 100 personer. Glömd spis är den i särklass vanligaste brandorsaken – inte levande ljus, som de flesta tror. Och tyvärr ökar glömda spisar som brandorsak.

Måste man ha brandövning?

SVAR: Det är utmärkt att ni tar itu med frågan. I lagen om skydd mot olyckor finns dock inga generella regler, den bygger på tanken att företag och förvaltningar själva ska planera och utforma brandskyddet med hänsyn till verksamhetens art och andra förutsättningar.

Hur ofta ska man ha brandövning?

Utrymningsövningar ingår i det systematiska brandskyddsarbetet och bör hållas åtminstone en gång om året.

Vilken väg ska jag ta om den inte fungerar? Vad ska jag göra om någon i bostaden inte kan ta sig ut själv? När du utrymmer bostaden – var noga med att stänga dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar spridning av branden och gör att räddningstjänsten vinner tid.

Var i hemmet startar flest bränder?

Varje år inträffar tiotusentals bostadsbränder i Sverige och tre av fyra brandskador inträffar i hemmet. Av dessa uppstår ungefär var tredje brand i köket, och den största faran är spisen.

Share this post