Blogga

Vad betyder 2 pa besiktning?

Vad betyder 2 på besiktning?

Anmärkning 2x (eller villkorstvåa), fordonet behöver ej återkomma för efterkontroll; ett mindre fel har upptäckts, till exempel en trasig lampa, och föraren får en uppmaning att åtgärda felet snarast möjligt, men behöver inte återkomma för efterkontroll.

Vad ger en 2a på besiktningen?

En tvåa på besiktningen innebär att du har en månad på dig att åtgärda felet för att senare besiktiga bilen igen. Lämna bilen till oss, så åtgärdar vi tvåan och genomför en ombesiktning av fordonet så du slipper tänka på det.

Får man köra en bil som ska ombesiktigas?

Du får inte köra fordonet mer än nödvändigt innan felen åtgärdats. Om felet kvarstår vid en eventuell poliskontroll föreläggs fordonet om ny besiktning. Detsamma gäller om felet kvarstår vid nästa periodiska besiktning.

Kan man få nya 2or på efterkontroll?

Ja, den som utför efterkontrollen får ändra bedömningen om den föregående visar sig vara fel.

Vad innebär en 3a på besiktningen?

utan åtgärd.. medans en 2a ska åtgärdas pga det är en uppenbar brist. 3a är ju när det rent av är för farligt att låta bilen rulla vidare..

När måste bilen Ombesiktigas?

Vissa fel leder till att fordon blir underkänt utan krav på efterkontroll. Felen måste åtgärdas, men fordonet behöver inte ombesiktigas. Om samma fel finns vid nästa besiktning blir fordonet dock automatiskt underkänt med krav på efterkontroll. Många fel leder dock till krav på efterkontroll direkt.

Kan man få tag på gamla besiktningsprotokoll?

Besiktningsprotokollen är högst tre år gamla och finns för fordon som har besiktats hos Bilprovningen. Vill du få tag på andra besiktningsprotokoll (från exempelvis andra fordon) kan du få protokollskopior via e-post, förutsatt att du har registreringsnumret.

Kan man se varför en bil inte gick igenom besiktningen?

På Mina sidor Privat och företag kan du se dina besiktningsprotokoll digitalt och enkelt skiva ut dem. Besiktningsprotokollen är högst tre år gamla och finns för fordon som har besiktats hos Bilprovningen.

Vad händer om man inte klarar efterkontroll?

Om du inte har varit på efterkontroll inom 30 dagar får ditt fordon körförbud. Efter ytterligare 30 dagar måste du dessutom göra en ny kontrollbesiktning. Efter tre underkända kontroller i rad måste du återkomma för en efterkontroll inom en vecka, annars inträder körförbud, oavsett var i perioden du befinner dig.

Share this post