Trendig

Hur mycket far en konstnar tjana utan att betala skatt?

Hur mycket får en konstnär tjäna utan att betala skatt?

Reglerna gäller inte om konsten säljs genom ett aktiebolag eller handelsbolag som konstnären är ägare i. Du kan sälja egna konstverk momsfritt för högst 336 000 kronor per år. Om din försäljning uppgår till mer än 336 000 kronor ska du betala moms på all försäljning under året.

Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet innan skatt?

Får du in ett överskott av din hobbyverksamhet måste du dock betala skatt för det, och här finns ingen undre gräns. Det finns dock undantag när du får tjäna upp till 12 500 kronor per år utan att skatta och det är om du till exempel säljer bär eller svamp som du själv har plockat ute i skogen.

Vad är konstnärlig verksamhet?

En fritt utövande konstnär klassas som näringsidkare om denne ägnar sig åt skapande eller annat konstnärligt arbete, är yrkeskunnig inom sitt område och ägnar sig yrkesmässigt åt konstnärligt arbete. Du som har enskild firma eller är delägare i handelsbolag redovisar dina inkomster i inkomstslaget näringsverksamhet.

Hur mycket får man tjäna på hobbyverksamhet 2022?

Deklarera hobbyverksamhet Grundregeln är att du ska deklarera när dina sammanräknade inkomster överstiger 20 431 kronor.

Hur fungerar hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning. Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet.

Hur definierar man en näringsfastighet?

En fastighet som inte kan klassificeras som en privatbostadsfastighet är en näringsfastighet och om du äger en sådan anses du även bedriva näringsverksamhet. En fastighet, eller del av en fastighet, är antingen privatbostadsfastighet eller näringsfastighet.

Vad skall jag betala i skatt?

Vid varje årsskifte justeras gränsen för när man börjar betala skatt. För 2021 var beloppet 20 135 och för 2022 är alltså beloppet 20 431. Det är bra att ha i åtanke.

Share this post