Rekommendationer

Var regleras Disciplinpafoljder?

Var regleras Disciplinpåföljder?

14 § En arbetstagare, som uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosätter sina skyldigheter i anställningen, får meddelas disciplinpåföljd för tjänsteförseelse. Är felet med hänsyn till samtliga omständigheter ringa, får någon påföljd inte meddelas.

Får kommunen anställa utan att annonsera?

Inom privat sektor finns ingen lagstadgad skyldighet att utannonsera tjänster. Inom kommun och region finns det inte heller något krav på utlysning av tjänster. Däremot har vissa kommuner och regioner policys om att vissa tjänster ska utannonseras.

Har företrädesrätt?

För att en arbetstagare ska ha företrädesrätt till återanställning krävs att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för den anställning som avses. Om det finns flera arbetstagare med företrädesrätt går arbetstagare med längre anställningstid hos arbetsgivaren före den som har kortast anställningstid.

När anmäla företrädesrätt?

Om du har företrädesrätt framgår av ditt uppsägningsbesked. Företrädesrätten gäller i nio månader från din sista anställningsdag. Du kan anmäla anspråk på företrädesrätt när som helst under hela den tid återanställningsrätten gäller.

Vad är en disciplinpåföljd?

Den som gjort sig skyldig till allvarliga fel eller försummelser i arbetet (tjänsteförseelse) kan meddelas disciplinpåföljd. Detta regleras i lagen om offentlig anställning. Det kan bli fråga om varning och – i sällsynta fall – löneavdrag med högst 25 procent i högst 30 dagar.

Vad är Avlöningsförmåner?

Avlöningsförmåner utgörs av lön enligt §§ 14-18, semesterlön, semesterersättning och lön under ledighet samt följande särskilda ersättningar nämligen kompensation för övertidsarbete, färdtidsersättning, tillägg för obekväm arbetstid, jour- och beredskapsersättning, kallortstillägg, tillägg vid förskjuten arbetstid och …

Måste man annonsera ut en tjänst externt?

Det är bara statliga lärartjänster som måste utlysas, enligt § 6 i anställningsförordningen. Många kommuner och även friskolor har dock en policy om att de flesta tjänster ska utlysas internt och ofta externt.

Vem har rätt till tjänsten?

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist efter att ha varit anställd sammanlagt minst 12 månader under en treårsperiod hos samma arbetsgivare kan du ha företrädesrätt till återanställning.

Har företrädesrätt korsord?

Synonymer till företrädesrätt

  • företräde, privilegium, förtur, prioritet, åldersrätt, förhandsrätt, förtursrätt, option, prerogativ, prioritetsrätt, tjing, undantagsförmån.
  • Användarnas bidrag. option.

Share this post