Populära

Hur gar en kroppsbesiktning till?

Hur går en kroppsbesiktning till?

Kroppsbesiktning innebär att polisen söker igenom eller tar prover från din kropp. Detta kan innebär allt från att polisen genomsöker kroppsöppningar, hårbotten och eventuella proteser, till att de tar urinprov, blodprov eller salivprov. Salivprov kan du läsa mer om i vårat avsnitt om sk. DNA-register.

Varför tar polisen blodprov?

Att ta ett blodprov är att göra en kroppsbesiktning, vilket bara får göras om det finns skäliga misstankar om att du begått ett brott där fängelse finns i straffskalan (28 kap. 12 § RB). Det ska vara faktabaserade misstankar, inte bara grundade på att du betett dig underligt, varit trött eller liknande.

Vad menas med kroppsbesiktning?

Med kroppsbesiktning avses undersökning av människokroppens yttre och inre samt tagande av prov från människokroppen och undersökning av sådana prov. En kroppsbesiktning får inte utföras så att den undersökte riskerar framtida ohälsa eller skada. Kroppsbesiktning kan även ske genom tagande av salivprov.

Vad är ett blodprov från fingret?

Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.

Hur kan man ta blodprov?

Blodprov kan tas på tre olika sätt: Genom ett stick i fingret, i ett blodkärl som kallas kapillär. Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för ven Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för artär.

Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?

Då kan ett blodprov visa om du har rätt dos. Blodprov kan också användas för att ta reda på om en behandling är effektiv. Det gäller till exempel om du har blodbrist och får läkemedel med järn. Då kan ett blodprov visa när du har fått ett bra blodvärde igen.

När ska Blodprovet tas?

Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.

Share this post