Blogga

Vad ar kl bjalklag?

Vad är kl bjälklag?

Med bjälklag av KL-trä menas bjälklag som till övervägande delen är uppbyggda av korslimmat trä. Bjälklag av KL-trä kan konstrueras på olika sätt och kan delas in i tre huvudkategorier: Plattbjälklag. Kassett- och hålbjälklag.

Hur bygger man med kl trä?

KL-trä är sammanpressat virke. Dessa limmas ihop till större enheter och vartannat skikt är korslagt. Detta gör att man kan bygga riktigt stora skivor med rejäla lastbärande egenskaper. – Det blir mycket starkare och går att göra i större dimensioner än vanlig trästomme.

Vad betyder kl trä?

KL-trä är en massiv träskiva av hyvlat virke som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet. Resultatet är ett byggelement som är tvärstyvt och tåligt i förhållande till sin låga vikt. Det ger möjlighet till både stora spännvidder och rationella metoder för snabbt montage.

Varför kl trä?

En av de stora fördelarna vid tillverkning av KL-trä är att konstruktionsritningarna kan tas direkt in i produktionen där modern CNC-teknik skapar exakt tillskurna byggdelar som passar perfekt ihop. KL-trä kan också användas tillsammans med andra material vilket gör att konstruktionen kan optimeras.

Vad är bra med kl trä?

KL-trä är anpassat för att underlätta effektivt montage och kan med fördel -användas till exempel som entresolbjälklag eller bostadsbjälklag. Väggar i KL-trä väljs vanligen för sin stora last-bärande och stabiliserande kapacitet. KL-träet ger även goda byggnadsfysikaliska egenskaper så som ljud- och brandavskiljning.

Vad väger kl trä?

10.2.3 Egenvikt element och dynamiska effekter

Typ Egenvikt, medelvärde
KL-trä generellt 500 kg/m3
KL-träskiva, 70 mm 35 kg/m2
KL-träskiva, 180 mm 90 kg/m2
KL-träskiva, komplett yttervägg 110 – 150 kg/m2

Share this post