Blogga

Vilka sprak talar man i Slovakien?

Vilka språk talar man i Slovakien?

SlovakiskaSlovakien / Officiellt språkSlovakiska är ett västslaviskt språk som talas av cirka 5,5 miljoner människor, de flesta i Slovakien.
Sedan 1 maj 2004 är slovakiskan officiellt språk i EU. De västliga och centrala dialekterna, vilka talas i upplandet kring Bratislava, är förståeliga även för personer som talar tjeckiska. Wikipedia

Vad är Slovakiens statsskick?

Parlamentarisk republikSlovakien / Statsskick

Vad tillverkas i Slovakien?

Fram till 1989 sysselsatte Slovakiens industrier två tredjedelar av arbetskraften. Vapen- och metallindustri tillhörde de viktigaste branscherna, liksom tillverkning av kemikalier.

Vilka grannländer har Slovakien?

Mitt i Europa ligger Slovakien omgivet av Tjeckien, Polen, Ukraina, Ungern och Österrike. Slovakien blev självständigt när Tjeckoslovakien delades 1993. Sedan har ekonomin vuxit starkt, landet har blivit medlem i Nato och EU och gått över till euro som valuta.

Vilken nordisk huvudstad finns i Slovakien?

Huvudstad är Bratislava. Slovakien är medlem i Europeiska unionen och i militäralliansen Nato sedan 2004.

Vilken nordisk huvudstad ligger i Slovakien?

Slovakien, formellt Republiken Slovakien, är en republik i Centraleuropa med gränser till Polen, Ukraina, Ungern, Österrike och Tjeckien. Huvudstad är Bratislava.

Är Tjeckien med i Nato?

Senare tillkomna medlemmar i Nato utgör Grekland och Turkiet (1952), Västtyskland och sedan Tyskland (1955), Spanien (1982), Ungern, Polen och Tjeckien (1999) samt Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien (2004).

Vilket land är Slovakien?

Slovakien är medlem i Europeiska unionen och i militäralliansen Nato sedan 2004….Slovakien[redigera | redigera wikitext]

Slovenská republika Slovakien
Självständighet Tjeckoslovakiens delning
Erkänd 1 januari 1993
Area
Totalt 49 035 km² (126:e)

Var ligger Slovakien?

Slovakien är ett kustlöst land i Centraleuropa med gräns mot Tjeckien i nordväst, Polen i norr, Ukraina i öster, Ungern i söder och Österrike i sydväst. Landskapet domineras av de västligaste utlöparna av bergskedjan Karpaterna.

Share this post