Populära

Vad ska forhandlas med facket?

Vad ska förhandlas med facket?

Du är skyldig att förhandla med facket i följande fall: Vid beslut om viktigare förändring av verksamheten. Vid arbetsbrist. Vid övergång av verksamheten från en arbetsgivare till en annan (till exempel vid försäljning av verksamheten).

Vad gör en fackförening?

Ett fackförbund är en typ av organisation. Fackförbundet består av anställda på en arbetsplats eller inom ett yrke som har gått ihop för att förbättra sin arbetssituation. Ett fackförbund kan hjälpa till om du har frågor om ditt jobb eller behöver hjälp på jobbet. Ett fackförbund är en demokratisk organisation.

Vad krävs för att starta en fackförening?

Bilda lokalförening

  1. Förankra idén hos dina kollegor och din arbetsgivare.
  2. Ta kontakt med en föreningsutvecklare (eller kontakta rådgivningen/jouren på ditt förbund) och berätta om vad som är på gång så får du all hjälp du behöver.
  3. Kalla potentiella medlemmar till ett uppstartsmöte.

Vad är en fackförening och varför bildades dessa föreningar?

En fackförening eller ett fackförbund är en organisation där anställda inom ett visst yrke eller en viss arbetsplats går ihop för att arbeta för sin situation och sina rättigheter på arbetet. Fackföreningen kan ge stöd i frågor om arbetsvillkor och hjälpa till vid tvister med arbetsgivaren.

Vad ska förhandlas?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Vad innebär facklig förhandling?

Medbestämmandeförhandling är arbetsgivaren skyldig att genomföra inför alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden. Omorganisation, chefstillsättningar och lönerevision är typiska situationer för medbestämmandeförhandlingar.

Vad ska förhandlas enligt MBL?

Share this post