Frågor

Hur beskattas en filial?

Hur beskattas en filial?

En filials skattskyldighet för inkomst av näringsverksamhet i Sverige styrs av om den har ett fast driftställe varifrån den bedriver sin affärsverksamhet. En registrerad filial torde i de flesta fall uppfylla kriterierna för ett fast driftställe, men det ska alltid göras en självständig prövning.

Är en filial en juridisk person?

En filial är inget aktiebolag! Filialen är inte en separat juridisk person utan en del av det utländska företaget. Ta alltid reda på de krav som gäller för filialen och det utländska företaget innan du registrerar en filial.

Hur fungerar filial?

Med filial menar man ett utländskt företag som bedriver näringsverksamhet i Sverige genom ett avdelningskontor med självständig förvaltning. En filial är ingen egen juridisk person och att registrera en filial innebär inte att du startar ett aktiebolag.

När måste man ha en filial?

Ett utländskt företag ska bedriva sin näringsverksamhet i Sverige genom en filial, om det inte bedriver verksamheten i ett svenskt dotterföretag eller en agentur. Om du inte vill registrera en filial kan du söka dispens.

Kan filial ingå avtal?

En leverantör kan lämna anbud genom sin filial Filialer i Sverige regleras i lagen (1992:160) om utländska filialer. Vi ser inget hinder mot att en leverantör genom sin filial skulle kunna lämna anbud i en upphandling.

Kan en filial vara arbetsgivare?

Registrera filialen som arbetsgivare Är filialen också ett fast driftställe ska filialen även göra skatteavdrag för preliminär skatt i samband med utbetalning av lön. I båda fallen ska filialen vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket.

Kan man vara anställd i en filial?

Att anställa inom en filial Det första man bör tänka på då är att man anmäler filialen som en arbetsgivare, vilket man gör genom att skicka in en ansökan till Skatteverket. Så fort filialen blivit godkänd som arbetsgivare kan man betala ut lön till de anställda.

Vad betyder ordet filial?

En filial (av latin filius, ’son’) är en självständig underavdelning under en annan inrättning av samma slag, till exempel filialkontor, i motsats till huvudkontor. Inom företagsvärlden används filialer ofta för att expandera in på nya marknader, till exempel i andra länder.

Hur startar man en filial?

Starta filial

  1. Besluta om start.
  2. Utse vd och ordna särskild fullmakt.
  3. Ta reda på om filialen behöver ha revisor.
  4. Anmäl och betala avgiften till Bolagsverket.
  5. Verksamheten kan börja.
  6. Bolagsverket registrerar filialen.
  7. Beställ först nu profilmaterial.
  8. Det utländska företaget ska anmäla verklig huvudman.

Share this post