Blogga

Vilka djur ater mossa?

Vilka djur äter mossa?

Få djur äter mossa, men det finns ändå en hel värld där nere i mossmattan. En ganska okänd fauna av hoppstjärtar, kvalster, spindlar och inte minst de mikroskopiska björndjuren håller till där. De livnär sig på en ännu mindre mikrofauna, som vi vet ännu mindre om.

På vilka tre olika sätt tillgodogör sig svamparna sin energi?

Men svampar kan inte använda solljuset för att få energi på det sättet. Istället skaffar de sin energi genom att bryta ner olika material, och genom att leva tillsammans med växter.

Hur ser vitmossa ut?

Vitmossor, arter av släktet Sphagnum, är vanliga i olika våta miljöer, men trots namnet är de inte vita i det tillstånd man normalt ser dem. Olika arter är gröna, bruna, gula, skära, eller röda.

Vilka djur livnär sig på lavar?

Hänglavarna spelar också stor roll i de nordliga skogsekosystemen som bomaterial åt många fåglar och som föda; samernas renar äter till mycket stor del hänglavar under flyttningarna mellan sommar- och vinteruppehållsområdena, och under de vinterperioder då skare och is hindrar dem från att komma åt växter och lavar på …

I vilka två huvudgrupper indelas svamparna?

Svampar delas in i två grupper: storsvampar och småsvampar.

Varför lever de flesta mossor på skuggiga och fuktiga platser?

Var brukar man kunna hitta mossa? Mossa trivs att växa på fuktiga, skuggiga platser där marken gärna är för sur för att gräs inte ska vilja växa. I en väldränerad, välgödslad gräsmatta är gräset mycket mer motståndskraftigt än mossa.

Var trivs mossor bäst?

De flesta mossor är ganska konkurenssvaga och trivs därför bäst där det inte finns så mycket av de större växterna. Man hittar t. ex. många mossor på stenblock, i bergbranter, trädstammar, på bar jord och på omkullfallna träd.

Vad är skillnaden på vitmossa och renlav?

Det vita som man lägger i adventsljusstaken är renlav, som man också kan kalla fönsterlav – och ingenting annat. Även om det ibland säljs som vitmossa, renmossa eller något annat. ”Vitmossan är grön, brun eller röd. Men aldrig vit i färskt tillstånd”, berättar biologen Tomas Öberg.

Share this post