Frågor

Vad raknas som norra Cypern?

Vad räknas som norra Cypern?

Nordcypern (turkiska: Kuzey Kıbrıs), formellt Turkiska republiken Nordcypern (turkiska: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), är en självutropad stat på den norra delen av ön Cypern. Den erkänns som en självständig stat endast av Turkiet, medan omvärlden betraktar den som en del av Republiken Cypern.

Hur är det att bo på norra Cypern?

Här kan du uppleva vacker natur, fantastiska stränder och ett behagligt klimat året runt. Den turkiska delen av Cypern har sedan 1983 fungerat som en självständig stat. Det officiella namnet är ”den turkiska republiken på norra Cypern”, men staten erkänns formellt endast av Turkiet.

Är Cypern med i Schengenavtalet?

Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein är inte EU-länder men de hör till Schengenområdet och därför kan man resa till dem på samma villkor som till EU-området. Av EU-länderna är Irland, Bulgarien, Cypern, Kroatien och Rumänien inte anslutna till Schengenavtalet.

När ockuperade Turkiet Cypern?

Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Vilken del av Cypern är bäst?

Ayia Napa – perfekt för den som gillar nöje och bad Sandstränderna här sägs vara några av de absolut bästa på Cypern. Det är även lite lugnare nere vid hamnen, här kan du äta gott på restaurangerna eller promenera längs strandpromenaden. Barnens favorit är Waterworld, som är en av Europa största vattenparker.

Hur är det att bo på Cypern?

Klimatet på Cypern är milt även på vintern med en temperatur på runt 15 grader som kallast. Cypern har i genomsnitt 300 soldagar per år och fantastiska sandstränder att njuta av under de varmaste månaderna. Prisläget på Cypern är ungefär som i Sverige men eftersom skatten är mycket lägre lever man ändå gott.

Vad innebär Schengenavtalet i huvudsak?

Schengensamarbetet är ett fördjupat samarbete inom Europeiska unionen med huvudsyftet att underlätta fri rörlighet av varor, tjänster och personer genom att avskaffa gränskontrollerna mellan de medlemsstater som ingår i Schengenområdet.

Vilket år gick Cypern med i EU?

År 2004 går Republiken Cypern med i EU.

Share this post