Allmänning

Vad skall Kreatininvardet vara?

Vad skall Kreatininvärdet vara?

eGFR kan även beräknas på andra sätt. Då beräkningen utgår från kreatininvärdet skriver man ibland eGFR(krea). För vuxna personer som är under 50 år och som inte har någon njursjukdom förväntas eGFR(krea) vara högre än 80 milliliter per minut och 1, 73 kvadratmeter kroppsyta (80 mL/min/1.73 kvm).

Hur renar kroppen blodet?

Blodet som har hämtat näringsämnen från tarmarna går först via levern. Där renas blodet från farliga och giftiga ämnen. Dessa ämnen tar levern hand om, bryter ner och skickar ut det så att det töms i tjocktarmen och åker med avföringen ut ur kroppen eller följer med blodet till njurarna.

Hur kan man rena blodet?

Vid bloddialys renas din kropp genom att blodet passerar ett filter i en speciell maskin. Dialys tar bort besvär som beror på njursvikt, till exempel klåda och illamående. Du mår bättre en till två veckor efter att du har börjat med dialys. Du kan få behandlingen på en dialysmottagning eller hemma.

Hur renar njurarna blodet?

Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Hur lång är en njure?

Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet

Hur lång är njurbäckenet?

Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet. Njurarna omges av tjock, stram bindväv och mycket skyddande fett.

Hur lång är njuren på ryggraden?

Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet. Njurarna omges av tjock, stram bindväv och mycket skyddande fett. Njurens yttersta lager kallas barken. Innanför barken ligger märgen.

Share this post