Rekommendationer

Hur manga ungdomar drabbas av atstorningar?

Hur många ungdomar drabbas av ätstörningar?

Det är då rimligt att uppskatta att i åldrarna 15–60 år har drygt 190 000 personer (147 000 kvinnor och 43 000 män) drabbats av ätstörningar. Av dessa är det troligt att drygt 47 000 kvinnor och 22 000 män inte sökt vård.

Hur många får ätstörningar varje år?

Om kunskaper från senare års epidemiologiska forskning tillämpas i förhållande till DSM-5-kri- terier och svensk befolkningsstatistik för 2016 så har troligen ca 180 000 kvinnor och 30 000 män drabbats av ätstörningar, dvs drygt 200 000 per- soner totalt. Dessa siffror är dock att betrakta som osäkra.

Hur diagnostiserar man ätstörningar?

Tecken på ätstörningar Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam. Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam. Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas. Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång.

Hur många unga lider av ätstörningar?

Detta kapitel syftar till att ge en kortfattad och översiktlig bakgrundsbeskrivning av ätstörningsdiagnoser och aktuella behandlingsmetoder. I Sverige lider uppskattningsvis 190 000 personer i åldrarna 15–60 år av en ätstörning (147 000 kvinnor och 43 000 män).

Hur många dör av ätstörningar varje är?

Upp till 10 procent av de som drabbas dör som en följd av sjukdomen, vilket gör den till den dödli- gaste psykiatriska sjukdomen. Dessutom medför sjukdomen ofta ett stort personligt lidande för de drabbade och dess närstående.

Hur många drabbas av anorexia i Sverige?

Det är svårt att veta hur många som är drabbade av ätstörningar då de flesta inte söker vård. Det finns statistik på att ungefär 100 000 personer har en diagnostiserad ätstörning. Enligt en undersökning av Rädda Barnen uppgav var femte tjej att de lider av någon typ av ätstörning.

Hur vanligt är anorexi?

Tidigare har man räknat med att cirka 90 procent av de drabbade är kvinnor men nya studier uppskattar att andelen män skulle kunna vara runt 20 procent [3]. Det finns flera olika typer av ätstörningar såsom anorexia nervosa (AN), bulimia nervosa (BN), hetsätningsstörning (BED) och ”andra specificerade ätstörningar”.

Share this post