Blogga

Vad ar en Likvidavrakning?

Vad är en Likvidavräkning?

Likvidavräkning betyder att köpare och säljare tillsammans med mäklaren stämmer av den slutgiltiga betalningen för bostaden. Det kanske låter konstigt, men det är sällan den köpeskilling som budgivningen slutade på och som skrevs in i köpekontraktet som betalas på tillträdesdagen.

Hur går en Likvidavräkning till?

Säljaren, köparen och mäklaren träffas. Under mötet går ni igenom köpbeloppet och undertecknar en så kallad likvidavräkning, som visar hur mycket pengar som ska överföras och till vem. Den undertecknade likvidavräkningen skickas till köparens bank som då också blir meddelad att pengarna kan flyttas över.

När får man Likvidavräkning?

Vid tillträdet skriver man på en likvidavräkning som reglerar den slutliga ekonomiska uppgörelsen mellan köpare och säljare. Detta blir som ett kvitto på den ekonomiska uppgörelsen i affären. Köparens bank får likvidavräkningen och med denna som underlag löser köparens bank bort eventuella lån som belastar bostaden.

Vad är medellönen för en mäklare?

Vad tjänar fastighetsmäklare? De flesta fastighetsmäklare har enbart en provisionsbaserad inkomst och det är särskilt vanligt i början av arbetslivet. En mäklare har normalt en årsinkomst på 300 000 – 500 000 kr.

Vad är fritidsändamål?

Till det gemensamma bohaget räkas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. När det gäller din samling av föremål så kan exempelvis tomtar, uppstoppade djur, 70 talssaker och liknande prylar anses användas huvudsakligen för fritidsändamål, 7 § SamboL.

Vad är god mäklarsed?

Mäklaren ansvarar Hen ska alltid följa god fastighetsmäklarsed. Det betyder framför allt att mäklaren ska vara en opartisk mellanman och ta till vara både säljarens och köparens intressen. Samtidigt ska mäklaren särskilt ta hänsyn till uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Vad är lägenhetshus?

En lägenhet, eller mer specifikt en bostadslägenhet beskriver Terminologicentrum (TNC, 2012) som ett eller flera utrymmen i en byggnad som i upplåtelsehänseende utgör en självständig enhet ämnad för bostadsändamål. Information om varje lägenhet lagras i lägenhetsregistret.

Får mäklare sälja sin egen bostad?

Det kan vara värt att notera att det finns undantag från förbudet mot handel med fastigheter. En mäklare måste självklart få sälja sin privatbostad när ett sådant behov uppstår. Försäljningen får dock aldrig ske inom ramen för den egna mäklarverksamheten.

Måste mäklare informera om dödsfall?

Mäklaren har en skyldighet att ge råd och upplysningar. Det betyder dock inte att en köpare kan förvänta sig att mäklaren ska berätta om allt som är viktigt att veta om bostaden.

Vad klassas som flerbostadshus?

Ett flerbostadshus definieras som ett bostadshus med minst tre bostadslägenheter. En- och tvåbostadshus kan antingen vara fristående eller sammanbyggda med varandra. Exempel på sammanbyggda en- och tvåbostadshus är parhus och radhus. Det kan ibland vara svårt att avgöra om något utgör en byggnad eller flera byggnader.

Vad är en Sekelskifteslägenhet?

Med högt i tak, gamla trägolv och stuckaturer är gamla hem inte alltid lätta att inreda – så här kommer du vidare. Drömmen om sekelskiftesvåningar slocknar aldrig. Det är som att de glittrande kristallkronorna, gipsdekorationerna och knarrande trägolven förtrollar oss och aldrig går ur tiden.

Vad ska finnas med i en Likvidavräkning?

I en likvidavräkning finns alla uppgifter som rör betalningen. Det kan vara lån som ska lösas in och det kan handla om en ränta på ett lån som säljaren ska betala fram till tillträdesdagen. I de flesta fall har köparen också betalat en handpenning som ska räknas av.

Vem upprättar Likvidavräkning?

Vad är en köpeskilling?

Det pris som köparen ska betala till säljaren.

Hur går ett fastighetsköp till?

Om bostaden är en fastighet ska oftast ett köpebrev undertecknas och lämnas till köparen vid tillträdet. Köparen behöver köpebrevet för att senare kunna ansöka om lagfart, vilket gör att köparen kommer att stå som fastighetens nya ägare i alla register. Mäklaren eller köparens bank brukar hjälpa köparen med ansökan.

Hur mycket är köpeskillingen?

Köpeskillingen är helt enkelt det försäljningspris som säljare och köpare kommit överens om och som också ska finnas med i köpekontraktet. I kontraktet behöver inte ett exakt belopp skrivas ut men det ska framgå hur köpeskillingen ska räknas fram.

Hur räknar man ut köpeskillingen?

Stämpelskatten beräknas genom att ta 1,5 % av köpeskillingen (eller av taxeringsvärdet om det värdet är högre). Köper du en fastighet för 2 000 000 kronor kommer du alltså betala 1,5 procent av 2 000 000 kr i stämpelskatt = 30 000 kronor, plus expeditionsavgift på 825 kr, totalt 30 825 kronor.

Share this post