Rekommendationer

Hur fungerar extra pensionsavsattning?

Hur fungerar extra pensionsavsättning?

Sänkt pensionsålder. Genom att göra extra pensionsavsättningar kan du sänka pensionsåldern för dina anställda. Som arbetsgivare kan du sänka pensionsåldern för en eller flera anställda genom att betala in en engångspremie tillsammans med högre löpande KTP-premier.

Vad händer i företagets resultaträkning när Direktpension betalas ut?

Det innebär att bolagets beskattningsbara resultat för beskattningsåret i så fall ska höjas med summan insättning. När pension sedan betalas ut till den försäkrade/anställde ska bolaget göra avdrag för utbetald pension, men då även betala särskild löneskatt på de avdragna pensionskostnaderna.

Hur bokföra pensionskostnader?

Pensionskostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. Den särskilda löneskatten på pensionskostnader avseende anställda bokförs som en skatteskuld i kontogrupp 25 och som en personalkostnad i kontogrupp 75.

Hur påverkas tjänstepensionen av löneväxling?

Om du har ITP 1, så förlorar du alltid pension om du löneväxlar, eftersom den pensionsmedförande lönen som anmäls är den lägre lönen efter löneväxlingen. Se till att du är överens med arbetsgivaren om att denne kompenserar detta genom att betala en högre premie.

Vad innebär att spara till pensionen?

Att spara till pensionen innebär att man avvarar pengar idag som man har tänkt använda när man slutar arbeta och går i pension. Genom inkomstskatten, det vill säga den skatt man betalar när man till exempel arbetar, så sätts det automatiskt av pension till dig. De pengarna får du ta del av när du går i pension.

Hur mycket kan du spara till din tjänstepension?

Har du inte en tjänstepension via din anställning, eller är företagare, kan du själv behöva spara extra till din pension. Du bör då spara 4,5-6 procent av din lön upp till 41 750 kronor i månadslön (2020) för att det ska motsvara vad en anställd med kollektivavtal får inbetalt till sin tjänstepension.

Vad är långsiktigt pensionssparande?

Om du är anställd och har tjänstepension från din arbetsgivare, men ändå vill spara privat till din framtida pension, finns det olika sätt att spara på. Två exempel på långsiktigt pensionssparande är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring.

Share this post