Frågor

Nar far man ranta pa ranta?

När får man ränta på ränta?

När man sparar långsiktigt får man varje år avkastning även på tidigare års avkastning. Det kallas för ränta på ränta. Om man till exempel sätter in 10 000 kronor i början av året i en fond och får 10 procent i avkastning under året så har man 11 000 kronor vid årets slut.

Är det bra med ISK?

Fördelen med ett investeringssparkonto är att du slipper redovisa vinster och förluster inom ditt konto, och därmed slipper du också skatta på vinsterna. Du behöver heller inte skatta för eventuella ränteintäkter, utdelningar eller avkastning som dina investeringar genererar.

Vad är en avkastning?

Avkastning är ett lönsamhetsmått som visar hur stor vinst du gjort på en investering. Om du köper en tillgång, som en aktiepost, för 10 000 kronor och säljer den för 15 000 har du fått en avkastning på 50%. Säljer du en tillgång och gör en förlust talar man om negativ avkastning.

Kan man sätta in pengar på ISK?

Innan du kan köpa fonder, aktier och andra värdepapper behöver du föra över pengar till ditt Investeringssparkonto. Det kan du göra i mobilappen och internetbanken. Tänk på att pengarna beskattas så fort du sätter in dem, även om du skulle ta ut dem samma dag.

När får man ränta på aktier?

När du sparar pengar på ett sparkonto eller investerar dem i fonder eller aktier kan pengarna växa, och det gör de genom att du får ränta eller avkastning. På ett sparkonto kan du få ränta, och när du investerar pengar i fonder eller aktier kan du få avkastning genom att kursen går upp eller genom utdelningar.

Är ISK alltid bättre?

Vid nytt sparande är nästan alltid ett investeringssparkonto mer lönsamt än en depå. Tumregeln över tid är att brytpunkten går någonstans vid en årlig avkastning om ca 3 %. Det vill säga att har du en årlig avkastning över 3 % så är ett investeringssparkonto mer lönsamt.

Är avkastning samma som vinst?

Share this post