Allmänning

Vad menade Winston Churchill med jarnrida?

Vad menade Winston Churchill med järnridå?

Järnridån, som Churchill beskrev den. Järnridån var en metafor (bildligt uttryck) för en gräns som delade Europa i två delar efter andra världskriget fram till kalla krigets slut 1991.

Hur var Churchill som ledare?

1940 stod Storbritannien ensamt mot Hitlers Tyskland, men Churchill lyckades stärka folkets motståndsvilja genom sin energi och talkonst. Det enda löfte Churchill kunde ge till folket var en tid av ”blod och möda, svett och tårar”. Som premiärminister ägnade sig Churchill främst åt att leda krigföringen.

Vad beslutades vid Potsdamkonferensen?

a. om hur Tysklands gränser skulle se ut efter andra världskriget. Storbritannien, USA och Sovjetunionen kom här också överens om att förbjuda nazistiska organisationer och att ställa de ansvariga för tyskarnas krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten inför rätta av en internationell domstol.

Vad innebar mötet i Potsdam för Tyskland och Berlin?

Potsdamkonferensen var en konferens som hölls den 17 juli–2 augusti 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Syftet med konferensen var att de allierade segrarmakterna i andra världskriget skulle komma överens om hur det besegrade Tyskland skulle administreras.

Vad innebar Churchills tal i Fulton?

Då höll Winston Churchill ett tal i Fulton, Missouri USA. Han beskrev där delar av Europa som kontrollerades av Sovjet och jämförde gränsen mot dem med en järnridå. Denna del av hans tal innehöll följande; ”Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkt sig tvärs över kontinenten”.

Vad menades med uttrycket järnridå?

Först användes termen i teaterns värld. Under 1800-talet började man på teatrar att installera skyddsbarriärer av metall, som vid brand sänktes ner från tak till golvet mellan scen och publik för att hindra eldslågornas framfart. Denna barriär kallades järnridå. Under 1900-talet började politiker att använda uttrycket.

Share this post