Trendig

Vad innebar dold samaganderatt?

Vad innebär dold samäganderätt?

Den dolda samäganderätten innebär endast att en make har rätt att kräva att få bli ägare till egendomen. Den dolde ägaren har ingen rätt till egendomen förrän han har framställt sitt krav på att få bli öppen ägare och den dolda samäganderätten därefter har omvandlats till en öppen samäganderätt.

Vad gäller normalt mellan samägare vid beslut om den samägda egendomen?

455: Vid utmätning av andel i samägd egendom hindrar inte ett avtal mellan samägarna om att försäljning av hela egendomen på offentlig auktion inte skall kunna påfordras att hela egendomen säljs på yrkande av utmätningssökanden, såvida avtalet inte tillkommit i samband med ett benefikt förvärv av den utmätta andelen.

Vem äger Bostadsrättslägenheten?

När man köper en bostadsrätt köper man inte den lägenhet där man planerar att bo! Istället köper man en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten. Andelen ger sedan en nyttjanderätt till en viss yta i föreningens fastighet (den aktuella lägenheten).

Vad gäller vid samägande av fastighet?

De personer som gemensamt äger en fastighet eller annan egendom kallas delägare. Samäganderätt innebär att varje förfogande och förvaltning med den samägda egendomen i dess helhet kräver samtycke från samtliga delägare, 2 § samäganderättslagen. Brådskande åtgärder kräver dock inte samtliga delägares samtycke.

Hur många kan äga ett hus?

Som utgångspunkt kan en fastighet ägas både av fysiska och av juridiska personer. Om två eller flera äger en fastighet tillsammans kan samäganderättslagen (SamL) vara tillämplig (1 § SamL). Är det två samägare anses båda som utgångspunkt äga hälften var, om inte annat kan visas.

Hur uppstår samäganderätt?

Ett samägande kan uppkomma på olika sätt. När minst två personer köper något tillsammans eller blir gemensamt ägare till egendom genom gåva, arv, testamente eller bodelning, har ett samägande uppstått. Men ett samägande som till att börja med kan ses som en praktisk lösning skapar med tiden lätt problem.

Kan man se om en person äger en bostadsrätt?

Som utomstående part finns det ingen möjlighet att se vem som äger en bostadsrätt. En medlem i en bostadsrättsförening kan däremot begära att få ta del av bostadsrättsföreningens medlemsregister.

Hur kan jag veta vem som står som ägare till en bostadsrätt?

Om du vill ta reda på om din mor äger sin lägenhet eller har sålt den/gett bort den till ett syskon/syskonbarn bör du kontakta bostadsrättsföreningen och begära att få ta det av föreningens medlemsregister. Genom att undersöka medlemsregistret bör du kunna få reda på vem som äger lägenheten.

Kan man äga en del av ett hus?

Den som köper in sig i en fastighet blir samägare till fastigheten tillsammans med övriga delägare, vilket innebär att reglerna i lagen om samäganderätt blir tillämpliga. Vilken summa en delägare ska betala för att köpa in sig på en viss del av huset är upp till parterna själva att bestämma.

Kan jag sälja min del av ett hus?

Kan jag sälja eller ge bort min del av huset? Ifall då du vill sälja eller ge bort huset i dess helhet, alltså båda parternas del av huset, förutsätts i regel båda parters samtycke ( 2 § Lag om samäganderätt). Hela fastigheten kan därför inte ges till din son som gåva.

Share this post