Trendig

Vad betyder begreppet trojansk hast?

Vad betyder begreppet trojansk häst?

En trojansk häst (eller en ”trojan”) är ett brett begrepp som används för att beskriva skadlig programvara som döljer sitt egentliga syfte med hjälp av en förklädnad. Till skillnad från ett virus kan programmet inte sprida sig självt vidare eller infektera filer på egen hand.

Varifrån kommer trojansk häst?

Den trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget. Enligt legenden som omskrivs i Odyssén, hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist – en gigantisk, ihålig trähäst. Den byggdes av Eneus och fylldes med grekiska krigare under ledning av Odysseus.

Vad är trojan antiken?

Den antika staden Troja (grekiska: Τροία Troia eller Ίλιον Ilion; latin: Troia eller Ilium; turkiska: Truva) är en arkeologisk plats i nuvarande Mindre Asien, nordvästra Turkiet, vid Dardanellerna vid Hissarlik nära staden Çanakkale. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1998.

Vad kommer ordet trojan ifrån?

– Namnet: Kommer av den trojanska hästen som nämns i Odysséen (länk): grekiska krigare tog sig in i staden Troja dolda i en jättelik trähäst som trojanerna släpade in i staden, eftersom de trodde att det var en gåva.

Hur blir man av med en trojan?

Om datorn har ett virus följer du de här tio enkla stegen för att bli av med det:

  1. Steg 1: Hämta och installera ett antivirusprogram.
  2. Steg 2: Koppla bort datorn från internet.
  3. Steg 3: Starta om datorn i felsäkert läge.
  4. Steg 4: Ta bort eventuella temporära filer.
  5. Steg 5: Kör en virusskanning.

Vad heter Homeros dikt där Troja erövras med hjälp av en trähäst?

Berättelsen om den trojanska hästen är en av många i en antik berättelse på vers. En lång dikt kan man säga. Vi kallar det epos. Just det här eposet heter Odysséen och berättar om Odysseus – or Ulysses as he’s more often called in English – resa hem från kriget i Troja.

Share this post