Frågor

Hur satts husgrunder for mindre byggnader ut Ortogonalt ratvinkligt )?

Hur sätts husgrunder för mindre byggnader ut Ortogonalt rätvinkligt )?

Märk ut hörnen med pinnar. Se till att sätta ut räta vinklar i hörnen och lägg ut snören, plankor eller liknande för att få en rät linje mellan de olika pinnarna. Redan innan du börjar gräva är det bra att få höjderna rätt. Det behöver du se till att du har genom hela grundläggningen.

Vad är gjuten platta?

När du ska gjuta platta på mark innebär det att du lägger grunden för hela det fortsatta byggprojektet. Oavsett om du planerar att bygga garage, en förrådsbod eller ett helt bostadshus är konstruktionen beroende av att din bottenplatta håller hög kvalitet.

Hur tjock är en betongplatta?

Den vanligaste lösningen för en betongplatta till en villa är att betongplattan (dvs betongen ovanpå cellplasten) ska vara 100 mm. Ska du ha vattenburen golvvärme i plattan behöver den vara minst 70 mm.

Vem gör utsättning?

Byggherrens ansvar för placering och utstakning Det är byggherren som ansvarar för att åtgärden är uppförd på rätt plats det vill säga enligt bygglovet eller startbeskedet. Om det krävs utstakning är det byggherren som beställer utstakningen och ser till att den görs inom den tid som anges i startbeskedet.

Hur fästa tillbyggnad?

En platta på mark ska alltid vara gjuten ovanpå en värmeisolering, minst 300 cellplast. Bygg inte uppreglat trägolv med isolering på plattans ovansida. Detta är exempel på ritningar inför ansökan om bygglov för en tillbyggnad. Grundläggningsmetod är plintar på berg (likadan som den befintliga byggnaden).

Hur djup ska man gjuta en betongplatta?

Ska man ha tre lager isolering i plattan är det minst 55 cm som behöver grävas ut där plattan ska gjutas. När det är utgrävt fyller man upp med makadam. Om man har behövt gräva djupare än 55 cm ska det först fyllas med ett bärande friktionsmaterial, t ex grus.

Hur görs Utstakning?

Två typer av utstakning Finutstakning innebär att den blivande byggnadens hörn och eventuellt planerad höjd markeras med pinnar eller på profiler. Utstakning sker normalt genom finutstakning. Ibland görs först en grovutstakning och sedan en finutstakning.

Vad kostar Utstakning?

Avgiften tas ut på samtliga bygglov där det krävs utstakning och debiteras i samband med bygglovavgiften. Finutstakning bostadshus, mindre än 199 kvadratmeter: 8224 kronor plus moms.

Share this post