Blogga

Vem uppfann EPA?

Vem uppfann EPA?

Under tio år från slutet av trettiotalet byggdes många gamla lastbilar om för att tjäna som dragare i lantbruket. Hans-Olov Jobs kom på idén att dokumentera de Epa-traktorer som fanns i hans hemby, Hedby Brända i Djura församling.

När kom EPA?

Under 1920-talet började det byggas enklare ombyggda bilar i Sverige inom ramarna för regelverket för jordbruksmaskiner. Fordonstypen som präglades av enkla bruksfordon kom att kallas för EPA-traktor och blev allt vanligare under 1930-talet.

Finns det bara EPA i Sverige?

Enligt Transportstyrelsens statistik över registrerade fordon finns närmare 20 000 stycken A-traktorer och Epa-traktorer registrerade i Sverige. Bara i Halmstad, Varberg, Hylte, Laholm, Falkenberg och Kungsbacka är det över 1 000 registreringar.

Varifrån kommer namnet EPA?

EPA-traktorn tillkom i Sverige under andra världskriget. Det är en äldre personbil, ibland även en lastbil, som blivit ombyggd till jordbruksmaskin. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. EPA är alltså en förkortning av Enhetsprisaktiebolaget.

Varför tillåts A-traktor?

Tanken var initialt att epatraktorerna på sikt skulle förbjudas, och inga epatraktorer har heller nyregistrerats efter 1975, men år 1978 beslutades det att befintliga EPA-traktorer skulle få finnas kvar. Således är de flesta av de fordon som idag i folkmun kallas för epa de facto registrerade som A-traktor.

Får man köra EPA på Moppekort?

En moped i klass 1 kan ha både tre och fyra hjul. Vill du till exempel köra en A-traktor på vägarna, eller kanske en EPA-traktor? Då är det ett AM-körkort du ska ta.

Får man köra EPA med B körkort?

Behörighet B ger även rätt att köra: Moped klass I och klass II. Traktor a och b. Motorredskap klass II.

Har andra länder EPA?

EPA-traktor har varit en vanlig bil i Sverige sedan 30-talet. Men i USA har det först nu blivit en sensationsnyhet. Road & Track:s artikel om det svenska fenomenet har delats nästan 7 000 gånger på sociala medier.

Vart finns det flest A-traktorer?

Västra Götalands län har flest A-traktorer i landet. 5 344 stycken fanns registerade hos trafikverket i april i år. Om man ser till hur många som bor i länet är det dock Dalarnas län som tar täten med en A-traktortäthet på 92 per 10 000 invånare.

Vad står förkortningen EPA för?

EPA (förkortning av Enhetsprisaktiebolaget, alternativt Enhetspris AB) var en varuhuskedja med affärer i hela Sverige men även Norge och Danmark. EPA stod för låga priser och ofta lite enklare kvalitet.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Share this post