Blogga

Vilket hav och vilken kanal skiljer Asien och Afrika?

Vilket hav och vilken kanal skiljer Asien och Afrika?

Suezkanalen[redigera | redigera wikitext] Suezkanalen (svenskt uttal: [sɵˈeːs]; arabiska قناة السويس, qanā as-suways), är en större kanal mellan Medelhavet och Röda havet som gör det möjligt för fartyg att färdas mellan Europa och Asien utan att behöva segla runt Afrika.

Vad betyder Nääs?

Ett näs (äldre beteckning ed) är en smal landtunga som förenar två större landmassor, men kan även beteckna en långsmal halvö (jämför näsa som sticker ut på ett liknande sätt från en större kroppsdel, huvudet). Det är motsatsen till ett sund, som är ett smalare vatten som förbinder två större sjöar eller hav).

Vad är Näset?

Falsterbonäset, i dagligt tal ofta Näset, är en halvö i Vellinge kommun i sydvästligaste Skåne. Området väster om kanalen betraktas av SCB sedan 2013 som en ö, och har sedan 2015-09-22 givits namnet Falsterboön, efter beslut fattat av Lantmäteriets ortnamnsenhet.

Vem är tjabo?

Men bland sina allra närmaste vänner har förstås även kungafamiljen smeknamn. I det senaste avsnittet av Expressen TV:s ”Kungafamiljen” går vi igenom dessa smeknamn. I sin ungdom kallades kungen ofta för ”Tjabo”, men det är det få som kallar honom för i dag. Kungens vänner benämner honom oftast som just ”Kungen”.

Hur många bor på Näset?

Nyckeltal

Näset Hela Göteborg
Befolkningsförändring 2018–2019 +34 +7 413
Andel födda i utlandet 9,7 % 27,5 %
Andel utrikes födda eller med två utrikes födda föräldrar 13,8 % 37,0 %
Medelinkomst 486 900 kr 318 400 kr

Är Falsterbo en ö?

Finns det verkligen en sådan ö? Jo, men bara i SCB:s och Lantmäteriets underlag för Sveriges geografi. Skånes största ö betraktas av dess egna invånare som en halvö. Falsterbonäset klassas nämligen sedan 2013 av SCB och sedan 2015 av Lantmäteriet som Skånes största ö under namnet Falsterboön.

Share this post