Rekommendationer

Vem tillampar miljobalken?

Vem tillämpar miljöbalken?

Så är miljölagstiftningen uppbyggd Förordningar beslutas av regeringen, som i sin tur lämnar bemyndigande till myndigheter att besluta om föreskrifter inom respektive ansvarsområde. Myndigheterna kan också vägleda om hur man kan tolka och arbeta utefter reglerna.

Vad är miljöskyddslagen?

Miljöskyddslagen är en allmän lag om förhindrande av förorening av miljön. Med miljöskydd avses i lagen förebyggande och hindrande av förorening. Begreppet miljöskydd är således mera inskränkt än begrep-pet miljöskydd i allmänt språkbruk. Enligt 2 § 1 mom.

Vem behöver rätta sig efter reglerna i miljöbalken?

Prövning och överklagande Regeringen, länsstyrelserna och andra förvaltningsmyndigheter, kommunerna, miljödomstolarna, Miljööverdomstolen och Högsta domstolen prövar mål och ärenden enligt miljöbalken eller föreskrifter meddelade med stöd av balken.

Hur förkortas miljöbalken?

Miljöbalken (1998:808), förkortas även MB, syftar till att främja en hållbar utveckling och skydda miljö och människor.

När trädde miljöskyddslagen i kraft?

1. Denna lag träder i kraft den 1 juli 1987. 2. I fråga om överträdelser som har skett före ikraftträdandet gäller 45 § första stycket 4 och 52 § i sin äldre lydelse.

Vilken instans beslutar om miljöbalken?

Tillsyns- och föreskriftsrådet (ToFr) är ett samråds- och samverkansorgan för myndigheternas arbete i frågor som rör tillsyn och föreskrifter enligt miljöbalken.

Hur ska miljöbalken tillämpas?

Som nämnts finns miljöbalkens syfte och mål formulerat i första kapitlets första paragraf. Det som står där är styrande för tillämpning av alla regler i balken. Miljöbalken ska tillämpas så att målen uppnås. Miljöbalken innehåller också ett kapitel med rättsligt bindande principer och allmänna hänsynsregler.

Vad ingår i miljöbalken?

Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Miljöbalken består av 33 kapitel fördelade på sju avdelningar. Följande kapitel är av särskild betydelse för Kemikalieinspektionens verksamhet. Miljöbalk (1998:808)

Share this post