Ny

Vilka varor importerade Ostindiska kompaniet?

Vilka varor importerade Ostindiska kompaniet?

Det var främst te, kryddor, porslin och siden som utgjorde lasten, men den kunde även innehålla pärlemor, rottingmöbler, leksaker, solfjädrar, lacksaker och andra prydnadssaker. Varorna som fördes hem från Kina var inte bara till inhemsk försäljning – 7/8 av lasten exporterades vidare till andra länder i Europa.

Vad används Ostindiska kompaniet till idag?

Byggnaden är ett minnesmärke över Ostindiska kompaniet och en drygt 150-årig museiverksamhet. Större delen av husets gatufasader och hela den kryssvälvda bottenvåningen är välbevarade sedan 1700-talet. Wilsonska flygeln och huvudfasadens kalkstensreliefer är minnen från 1890-talets museiverksamhet.

Varför grundades Ostindiska kompaniet?

År 1731 startades det framgångsrika svenska Ostindiska kompaniet för att via sjöfart bedriva handel med Östasien.

Vilka varor importerade köpmännen?

Dessutom handlade man med diverse varor, t ex importerade viner, vetemjöl, torkad fisk och liknande. Vetenskapliga instrument, såsom kompasser, kikare och luftpumpar, kunde också ingå.

Vad exporterade Sverige på 1700-talet?

Trävaror var på 1700-talet en av Sveriges viktigare exportvaror, dock inte på något sätt så viktigt som det skulle bli på 1800-talet. Exempelvis motsvarade hela den årliga utförseln av trävaror under ett år på 1730-talet vad ett enda sågverk producerade år 1920.

Vilka länder i Europa hade västindiska eller Ostindiska Handelskompanier?

När det svenska ostindiska kompaniet (SOIC) bildades 1731 var det det sist grundade kompaniet i Europa. Det första som bildades var det Portugisiska Ostindiska kompaniet år 1587, och sedan kom det Brittiska 1600, Holländska 1602, Danska 1616, Franska 1664 och det Flamländska 1717.

Hur många resor gjorde Ostindiska kompaniet?

De flesta resorna gick till Kanton i Kina Svenska Ostindiska kompaniet varade i fem oktrojer fram till 1813. Under årens lopp gjordes 132 resor i kompaniets regi – trots namnet blev det endast tre resor till Indien. De allra flesta expeditionerna kom att gå till Kanton i Kina.

Vart reste Ostindiefararen?

Ostindiefararen Götheborg Den äldre Götheborg hittades av dykare 1985. Nybygget sjösattes 2005 och reste till Kina. Två år senare anlände fartyget hem igen. Både avresan och hemkomsten följdes av stora mängder åskådare.

Vilka varor importerade Sverige på 1700-talet?

Kaffe och te tillsammans med socker var bland de viktigaste kolonial- produkter som importerades till Sverige under 1700-talet. Det fanns dock flera andra varor av tropiskt ursprung. Asiatiska kryddor hade använts sedan medeltiden.

Vad exporterade Sverige på 1800-talet?

1800-talet – Liberalismens tid Landet var redo för det industriella genombrottet och nu inleddes hundra år av rekordtillväxt i Sverige. Genom industrialiseringen och frihandelssträvandena i Europa växte den svenska exporten kraftigt. Trävaror, havre, pappersmassa och verkstadsprodukter blev viktiga exportvaror.

Share this post